Hírek

2011.07.12. 20:30

Gyász: Habsburg Ottóra emlékeznek Ausztriában

Megérkezett Habsburg Ottó és felesége, Regina koporsója kedden Németországból az ausztriai Mariazellbe, egyúttal megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások.

MTI

A két koporsót ötszáz fős gyászoló gyülekezet fogadta a híres ausztriai zarándokhelyen: családtagok, valamint osztrák és külföldi egyházi vezetők, köztük Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A földi maradványokat körbehordozták a bazilika körüli zarándokösvényen, majd felravatalozták a bazilikában. Ezután halottvirrasztást, majd szerdán ismét gyászmisét tartanak.

Számos püspököt, apátot és más egyházi személyiséget várnak a mariazelli szertartásokra az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről, hogy ezzel is jelezzék, a közép- és kelet-európai országok európai integrációja nagyon fontos volt Habsburg Ottó számára.
   
A szerdai gyászmisén mások mellett részt vesz Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Böcskei László nagyváradi püspök, Jan Graubner olmützi érsek (Csehország) és Columban Luser göttweigi (Ausztria) apát is. A mise főcelebránsa Egon Kapellari grazi püspök lesz. Christoph Schönborn bécsi érsek XVI. Benedek pápa személyes küldötteként vesz részt a szertartásokon.



Habsburg Ottó és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István székesegyházban (Stephansdom) bemutatott mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

Habsburg Ottó szívét a testtől külön, a Pannonhalmi Főapátságban helyezik el vasárnap, szűk családi körben. Ezt megelőzően vasárnap a budapesti Szent István bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva