Hírek

2011.07.22. 18:18

Robbanás rázta meg a norvég fővárost

Robbanás rázta meg pénteken délután Oslóban a kormányzati negyedet. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról.

MTI

Az első hírügynökségi jelentések szerint a merényletnek két halálos áldozata van, és a miniszterelnök, Jens Stoltenberg hivatalának épülete is megsérült. A rendőrség megerősítette: szándékos robbantás történt, a kormányfő azonban nem sérült meg.

A helyszínen tartózkodók szerint két robbanás történt helyi idő szerint 15:30-kor, majd világos füst szállt fel a korábban még nyugodt utcákról. Az első felvételeken az volt látható, ahogy az Olajipari Minisztérium hatemeletes székháza előtt tűz van, a szomszédos irodaház kitört ablakainak üvegei pedig beborították az egész utcát. A robbanás oka egyelőre még nem tisztázott, de a Reuters riportere arról számolt be, hogy egy szinte felismerhetetlen autóroncsot találtak a robbanás közelében.

A robbantások péntek délután történtek, ráadásul a norvég kormánytisztviselők jelentős része már korábban hazament, hogy élvezze a hétvégét, és sokan voltak szabadságon, ezért lehet ilyen alacsony az áldozatok száma.

A támadás oka egyelőre még nem ismert: igaz, Norvégia egy kislétszámú kontingenssel részt vesz az afganisztáni hadműveletekben, és Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida friss vezetője egy videó-üzenetében már utalt arra, hogy támadás érheti az északi országot.

Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője az MTI-nek péntek este azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Egyelőre senki nem jelentkezett, aki érintett lenne a robbanásban.

    Merénylet következtében erős robbanás rázta meg péntek délután a norvég főváros, Oslo központját. A rendőrség szerint heten meghaltak, többen megsebesültek, közülük ketten súlyosan. Röviddel később lövöldözés történt egy közeli szigeten a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában, egy szemtanú szerint négyen meghaltak. A rendőrség szerint a két esemény összefügg egymással.

    Norvégiában - amely tagja a NATO-nak, és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben - a második világháború óta nem történt merénylet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva