Hírek

2011.07.18. 17:34

Több mint 13 milliárd forint segítség a fagykárt szenvedetteknek

Az idén május elején fagykárt szenvedett gazdálkodók több mint 13 milliárd forintos segítségre számíthatnak, az erről szóló jogszabály várhatóan még a héten megjelenik - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón.

MTI

A május 6-án az országos fagy - amely elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részét érintette - 32 ezer hektárt tett tönkre. A kár összege elérte a 28-29 milliárd forintot. A fagykárral kapcsolatban 8.784 termelő tett bejelentést a megyei kormányhivataloknál - tájékoztatott az államtitkár. 

Annak érdekében, hogy a fagykárt szenvedettek a lehető legkisebb veszteséggel vészeljék át a számukra kedvezőtlen időszakot, a kormányzat az úgynevezett de minimis forrásból mintegy 1,27 milliárd forintot juttat a 70 százalékos vagy annál nagyobb mértékű kárt szenvedett gazdálkodóknak. Ez a támogatás vissza nem térítendő segítség. Ez hektárra vetítve azt jelenti, hogy egy-egy de minimis alapból támogatott gazda mintegy 44 ezer forintra számíthat. 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. emellett mintegy 8 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a fagykárt szenvedettek számára. Egy gazdálkodó maximum 5 millió, minimum 500 ezer forintot kaphat, a futamidő maximum 20 év lehet, három év türelmi idővel. A kölcsön folyósítása ez év október-novemberben kezdődhet meg. 

A fagykárt szenvedettek a Nemzeti Kárenyhítési Alapból is számíthatnak mintegy 4 milliárd forintos forrásra. Ennek a forrásnak 50 százalékát már ez év decemberében megkaphatják a károsultak előlegként.  Czerván György szerint a keletkezett károk mintegy 46 százalékát fedezi a több mint 13 milliárd forint. 

A gazdálkodók támogatásként mintegy 10 milliárd forinthoz jutnak. Ez azt jelenti, hogy támogatásként kapják a gazdálkodók az 1,27 milliárd forintos de minimis forrást, továbbá az MFB Zrt. által folyósított kölcsön 4,7 milliárd forintos hányadát, valamint a Nemzeti Kárenyhítési Alapból származó pénzösszeget - összegezte az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva