Hírek

2011.08.08. 17:24

Hatalmas tömeg a mínusz egyedik napon

Hatalmas tömeg gyűlt össze a hétfői mínusz egyedik napra, amikor a Gesztivál lesz a fő attrakciója a Sziget fesztiválnak.

MTI

Nemcsak Geszti Péter, hanem Michel (Szentmihályi Gábor), az Első Emelet és a Rapülők egykori dobosa, ütőhangszerese is sok-sok év után tér vissza a színpadra hétfőn a Gesztiválon, a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján.

A Szigetre hétfőn délután óriási tömegben érkeztek az emberek, a K-hídon a beengedő pontokon százával várakoztak a sátras, hátizsákos fiatalok, elsöprő többségben külföldiek, leginkább hollandok és franciák. Az eső hol ömlik, hol csak csepereg, az időjárás mindenesetre nem befolyásolja az érkezők hangulatát. A Szigetváros gyakorlatilag teljesen elkészült, valamennyi színpad és nagysátor áll, a vendéglátóipari egységek kinyitottak és teljes gőzzel üzemelnek.

Geszti Péter és zenészbarátai koncertje 20.30 órakor kezdődik a nagyszínpadon. A csaknem háromórás programban harminc zenész és ötven táncos működik közre. Először a rapper új formációja, a Gringo Sztár (vokalisták: Gereben Zita és Sapszon Orsolya) mutatkozik be és eljátssza mások mellett a Szabadulj fel, a Télen-nyáron nyár, valamint a Pálinka Sunrise című friss dalt.

Az 1998 és 2000 között létezett Jazz+Az-é (Geszti mellett Behumi Dóra, Kozma Orsi és Váci Eszter) a koncert közepe, a leghosszabb (befejező) rész pedig az 1992 és 1994 között létezett, majd 2006 elején két Aréna-koncert erejéig visszatért pop/rap triónak (Geszti Péter, Berkes Gábor, Michel) jut.

 Szentmihályi Gábor (Michel) dobos, aki korábban az Első Emelet ütőseként dolgozott együtt a csapatnak szövegeket író Gesztivel, lassan két évtizede eltűnt a reflektorfényből.

"Az Első Emeletből már jóval az akkori feloszlás előtt, 1989-ben kiszálltam, utána jött a Rapülők 1992-1993-ban, azóta úgynevezett session zenészként dolgozom különböző produkciókban. Ez azt jelenti, hogy többféle zenekarban, különböző zenei stílusokban dobolok, játszottam-játszom együtt Demjén Rózsival, Gerendás Péterrel, Somló Tamással, Charlie-val és másokkal" - mesélte a dobos a Gesztivál előtt az MTI-nek.

Mint megjegyezte, nagyon hiányzik neki az állandó zenekari lét. Felidézte, hogy még a kilencvenes évek első felében csinált egy stúdiót, annak vezetése azonban sok időt elvett a zenélésből, keveset lépett fel. Hozzáfűzte: már egy ideje nincs meg ez a stúdió, viszont az akkori zenei "leállást" a mai napig érzi. "Nagyon nehéz visszajönni, minden együttesben betöltött helyek vannak, kevesebb a koncertlehetőség is" - sorolta Michel.

A Gesztiválon három egykori nagy Első Emelet-sláger is elhangzik, a Csakazértis szerelem, az Angyali vallomás és az Á la carte. A zenekarból hárman lesznek színpadon: Michel, Kiki, az énekes és Berkes Gábor billentyűs, utóbbi a már Geszti Péterre épülő Rapülőkben is társa volt. Az Első Emelet 2008-tól újra aktív, lemezt is készített - Michel nélkül.

"Az Első Emeletben 1983-tól hat éven át doboltam, de a vége számomra egy személyes konfliktus miatt nagyon csúnyára sikeredett. Ezért elképzelhetetlen, hogy újra együtt játsszak valamennyi egykori Emelet-taggal, viszont Kikivel és Berkes Gabival soha nem volt semmi bajom, és amikor a Geszti-koncerten történő fellépés felvetődött, örömmel mondtam igent. A régi dalokat ma is nagyon szeretem, problémám személyekkel van, akikkel soha többé nem fogok együtt zenélni, ezek kibékíthetetlen ellentétek" - fejtette ki Szentmihályi Gábor.

A Rapülők olyan óriási sikereket játszik el a nagyszínpadon, mint a Túr dö flanc, a Zúg a Volga, a Nem adom fel vagy a Ringasd el magad. A Rapülők kapcsán Michel úgy fogalmazott, hogy időben hagyták abba, mert ha a kilencvenes évek közepén folytatják, a könnyed popos rap műfajában "elveszett volna a csapat renoméja, és most nem lehetne ilyen koncertet tartani a Szigeten". A dobos szerint így viszont ma is képesek több tízezres közönséget mozgósítani.

"A folytatást a Rapülők esetében is ki lehet zárni. Lassan ötvenévesek leszünk, Péter, Gábor és én is, zeneileg ebben a műfajban nem tudnánk már újat mutatni a mostani fiataloknak, miközben a lemezkiadás is gyakorlatilag meghalt" - mondta erről.

Michel felidézte, hogy eddig mindössze egyszer lépett fel a Szigeten, a jelenleg is létező Freeport nevű funky formációval a dzsessz színpadon. Idén kisebb klubkoncertek mellett novemberben a Vígszínházban Kulka János zenei estjén fog közreműködni.

 A Gesztiválon elhangzó Repülj madár című dalban közreműködik a Balkán Fanatik, virtuálisan, kivetítőről pedig Zorán is énekel, vele Geszti Péter az Amikor elmentél tőlem című számot adja elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva