Hírek

2011.09.06. 17:58

„Foltozgat” a kormány

Emelik a játékadót, a dohánytermékek, az alkoholos termékek és a gázolaj jövedéki adóját is.

Forrás: MTI

Négy tétellel „foltozná be” a kormány azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány kétnapos lovasberényi ülése után újságíróknak elmondta: növelik az adóbeszedés hatékonyságát, és ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számítanak. További 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az idén az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stop miatt.

Ezen kívül 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, 5 százalékkal az alkoholos termékek, 50 százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra - jelentette be Matolcsy György, hozzáfűzve, hogy ebből összesen 10 milliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.

A százmilliárdos költségvetési lyuk "befoltozásához" további 10 milliárd forintot a nyugdíjrendszer átalakításával állami kézbe került részvények osztalékából fedezne a kormány.

40 milliárdos többlet áfa-bevétel

A kormány növeli az adóbeszedés hatékonyságát, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból.


2 százalékos növekedés lehet 2012-ben

Az idén és jövőre 2 százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány. Matolcsy György ezt a kétnapos lovasberényi kormányülést követően mondta, szavai után azonban Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: ez egy óvatos becslés, amivel ő "nincs kibékülve".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva