Hírek

2011.09.29. 10:26

Hedvig-ügy: érik a bocsánatkérés

Elismerte a szlovák kormány, hogy sérültek Malina Hedvig emberi és állampolgári jogai, mivel a hatóságok nem vizsgálták ki megtámadásának körülményeit - írja a szlovákiai Új Szó című lap.

Forrás: Új Szó

A kormánynak szeptember 30-áig kell kidolgoznia állásfoglalását Malina Hedvig strasbourgi beadványával kapcsolatban, erre több mint fél éve volt, mert a emberjogi bíróság keresetét még március 28-án megkapta.

Tegnap az Új Szó érdeklődött az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai kormányképviselőjénél, Marica Pirošíkovánál, aki azt mondta, a speciális körülményekre való tekintettel nem beszélhet arról, elkészül-e az említett időpontra az állásfoglalás. Ez a speciális körülmény információink szerint az, hogy az igazságügyi miniszter ismételten javasolta Hedvig ügyvédjének a békés megegyezést. A bíróság szabályzata szerint a felek sem a tárgyalás tényéről, sem az ott elhangzott feltételekről nem nyilatkozhatnak.

„Ez nem egy mindent elsöprő győzelem, de fontos lépés a felé. A kormányban ülő tisztességes emberek igyekezetét látom ebben a gesztusban, hogy elhatárolódjanak elődeik gyakorlatától, és ezt nagyra értékelem” – mondta lapunknak Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

Hedvig, akit 2006. augusztus 25-én támadtak meg Nyitrán, 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az a tény, hogy a testület értesítette a szlovák kormányt beadványáról, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva