Hírek

2011.09.13. 18:36

Nincs olyan, hogy genetikusan alávaló

Kertész Ákos helyreigazította viták kereszttüzébe került nyílt levelének azt állítását, mely szerint "a magyar genetikusan alattvaló" volna.

MTI

Helyreigazítását a következő módon fogalmazta meg: "helyesen ilyen mondat nincs". A helyreigazítást a Klubrádió honlapján megjelentek szerint az író az Amerikai Népszavának címezte. Az Amerikai Magyar Népszava honlapján kedd délután fél hat után még nem lehetett elolvasni a helyreigazítás szövegét.
A Klubrádió honlapján megjelent szöveg szerint - amelyről a közlés alapján nem derül ki, hogy teljes terjedelmében közölt idézet-e - a Kossuth-díjas író ezzel az önként vállalt kommentárjával "az ügyet" a saját részéről lezárta.



A kormány nevében egy interpellációra válaszolva hétfőn Halász János államtitkár jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, s "amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra". Halász János leszögezte: Kertész Ákos cikke elfogadhatatlan és védhetetlen.
A Kertész-ügyben kedden Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is kapott újságírói kérdést. Erre válaszolva elmondta, a kormány még nem foglalkozott Kertész Ákos Kossuth-díjának sorsával, de - mint azt a miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta - remélik, hogy "ez a bocsánatkérés meg fog születni".
  A kitüntető cím adományozásáról szóló törvény szövege szerint a kormány előterjesztésére a köztársasági elnök vonhatja vissza a Kossuth-díjat attól, "aki arra érdemtelenné vált".
Az író Kossuth-díjának és budapesti díszpolgári címének visszavonását korábban a Jobbik sürgette, kedden pedig a Jobbik párt fővárosi frakciója közölte: feljelentést tesznek közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanújával az ügyészségen. Az MSZP fővárosi frakciója hétfőn jelezte, nem fogják engedni, hogy "Sztálinnal, Haynauval egy csoportba sorolják a szélsőségesek Kertészt, azzal, hogy megfosztják a díszpolgári címétől".


Kertész Ákos közleménye a Klubrádió honlapjáról

 Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: "A magyar genetikusan alattvaló" - ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva