Hírek

2011.10.07. 15:17

Dörner már sok volt a színházi társaságnak

A Magyar Színházi Társaság szerint Dörner György Új Színház élére való kinevezése nem szakmai, hanem politikai döntés volt.

mti/Index

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Színházi Társaság arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat a többségi szakmai javaslat ellenére döntött az Új Színház igazgatói kinevezése ügyében - írja a szakmai érdekvédelmi szervezet Tarlós István főpolgármesternek címzett levelében.

Nehezményezik, a korábbi döntésekkel ellentétben most indoklás sem jelent meg az főpolgármesteri hivatal részéről. Kifogásolják továbbá, hogy a meggyőző arányú, szakmai indokokkal alátámasztott ajánlás ellenére (a bizottság 6:2 arányban a másik pályázót támogatta) a fenntartó más döntést hozott, és ismételten egy ismeretlen tartalmú pályázatot ítélt győztesnek a széles nyilvánosságot kapott másik pályázattal szemben.


   
"Ez a döntése is azt a hitet erősíti a szakmában s a választópolgárokban, hogy a politikai célú területszerzésen túl más nem motiválja Önöket" - fogalmaz az MTI-nek pénteken eljuttatott nyílt levelében a Magyar Színházi Társaság elnöksége nevében Csizmadia Tibor elnök. "Tudnia kell, hogy evvel rövid idő alatt fel fogja számolni fővárosunk világszerte elismert, gazdag színházi, kulturális életét" - írja Tarlós Istvánnak az érdekvédelmi szervezet.

Mint arról beszámoltunk, Dörner György, a radikális jobboldali beállítottságáról is ismert színész 2012 február 1-jén váltja a színházat 1998 óta igazgató Márta Istvánt a direktori székben. A döntés annak ellenére született, hogy a színházi szakmai bizottság többsége Márta István  pályázatát javasolta elfogadásra.

Az Index pénteki beszámolójában ismertette az atlatszo.hu dokumentumaira hivatkozva Dörner György színházi pályázatát. Ebben az újdonsült igazgató egyebek mellett az Új Színházat Hátország Színházra keresztelné első lépésben, a teátrum pedig folyamatosan küzdene az elfajzott liberális felfogás ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva