Hírek

2011.10.04. 08:04

Emlékezés napja: egy évvel az iszapömlés után

Devecserben emlékparkot, Kolontáron emlékhelyet avatnak, befejeződik a katasztrófavédelem munkája hazánk eddigi legnagyobb katasztrófájánál.

MTI

Az egy évvel ezelőtti vörösiszapömlés örökre beleíródott Kolontár történetébe - mondta a település polgármestere a katasztrófa évfordulóján. A községben délben kilenc harangszó hallatszott az áldozatokért, s a templomban délután Márfi Gyula veszprémi érsek mutatott be misét.

Tili Károly polgármester szerint az embereknek már nem azt kell nézniük, hogy ki a károsult és ki nem, hanem közösen kell a jövőért dolgozniuk. Mint mondta, úgy éltek a tározó tövében, mint egy "időzített bombán", és a legrosszabb álmukban sem gondolták, hogy ilyen tragédia megtörténhet. A falu kilenc lakosát veszítette el a vörösiszap-katasztrófában. A település vezetője hangsúlyozta, hogy nem felejtik el az egész országból érkezett önzetlen segítséget, s külön is kiemelte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseinek munkáját.
Kedd este Kolontáron fáklyás felvonulással emlékeznek az iszapömlés  áldozataira: végigjárják az egy évvel ezelőtt elöntött Kossuth és Malom utcát, minden egykori ház helye előtt megállnak és egy mécsest gyújtanak.

Devecserben emlékparkot, Kolontáron emlékhelyet avatnak a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján; az "emlékezés napján" kedden. Devecserben két épületet is átadnak, az újonnan épített postát és a Rotary Ház kulturális és oktatási központot.

Egy évvel a katasztrófa után befejeződik a katasztrófavédelem munkája az ajkai térségben, ahol a gátszakadás óta összesen 145 ezer ember végzett emberfeletti munkát a helyreállítással és az újjáépítésen - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) hivatalvezetője.

A katasztrófa

2010. október 4. - Iszapömlés az ajkai térségben: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki.

2010. október 5. - A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Semlegesítő anyagokkal megkezdődött a védekezés.

2010. október 7. - A Rábán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés.

2010. október 9. - Elrendelték a veszélyhelyzetben lévő Kolontár kiürítését, amely összesen 715 embert érint. Az ajkai iszaptároló 10-es kazetta gátja ugyanis tovább gyengült az éjszaka folyamán.

2010. Október 12. - Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala. Kijelölték Devecserben annak a lakótelepnek a helyét, amelyet azok számára építenek fel, akik a vörösiszap által elöntött területen laktak.

2010. Október 13. - Kilencre nőtt a katasztrófa halálos áldozatainak száma, miután az ajkai kórházban elhunyt az egyik kolontári sérült. Feloldották a kitelepítési készenlétet, miután a Kolontárt érintő új gát építésével biztonságba kerültek Devecser lakói.



A katasztrófa után
-------------------------------------------------------------------------
Romba dőlt álmok Kolontáron - fotók
Egy szatyorral érkeztek Devecserből, mindenüket elhozták...
Nem bírunk egyedül az iszapkatasztrófával
Iszapömlés - még tartanak az utómunkálatok
Embertelen csalók élősködnek a vörösiszap katasztrófán
-------------------------------------------------------------------------

Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt tavaly október 4-én, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es tározójából több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye a Torna-patakon keresztül elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, csaknem háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, százhúsz ember kórházba került.

A kártérítések
--------------------------------------------------------------------
Kártérítés kiszámolva - 23 milliárdos kereset a Mal ellen
Vörösiszap-kártérítés: 13 százalék az ügyvédek sikerdíja
Fellebbezett a Mal, újra megnyitnák a timföldgyárat
Mal: Kifizethetetlen a 135 milliárdos bírság   
--------------------------------------------------------------------

A kül- és belterületi mentesítési munkálatokat, a helyreállítást-újjáépítést és a lakosság kárenyhítését is az OKF koordinálta, létrehozták az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot az állami szervek, civil szervezetek, és az építési munkálatokat végző vállalkozások tevékenységének összefogására, irányítására.
A vörösiszap a három településen 358 házat tett lakhatatlanná, azok többségét le kellett bontani. Az elöntött és bontásra ítélt házak helyett Devecserben és Kolontáron is egy-egy újonnan épített lakóparkba költözhettek az otthonaikat elvesztett családok, összesen 112 új ház épült fel.

A károsultak száma meghaladja a hétszázat, a vörösiszap-katasztrófára az állam eddig több mint 35 milliárd forintot költött. Dobson Tibor tájékoztatása szerint ebből a többi között az újjáépítésre 6,29 milliárd forintot, a károsult ingatlanok helyreállítására 48,5 millió forintot fordítottak, a károsultaknak 125 használt lakást vásároltak 1,2 milliárd forint értékben. Az állam készpénzben térítette meg a családok gépjárművekben, konyhakertekben és ruhaneműkben keletkezett kárát, erre 475,6 millió forintot fizettek ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iszapömlés (Forrás: MTI)
[/caption]

A három település utcáin kívül a vörösiszap több mint ezer hektár mezőgazdasági területet borított el, de a tározóból kizúduló veszélyes anyag további négy, Ajkától nyugatra fekvő település - Tüskevár, Apácatorna, Kamond, Kisberzseny - belterületét is elérte. Az összesítés szerint a mentesítés során a timföldgyár területén kijelölt lerakókba 964 ezer köbméter vörösiszapos földet és 160 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak a teherautók az elmúlt tizenkét hónapban.
   
Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy az emberi élet mentését és a lakott területek mentesítését követően  - amelyben hihetetlen mértékű összefogás alakult ki a hivatásos állomány és az önkéntesek között - nagyon gyors beavatkozásra volt szükség a felszíni vizekben azért, hogy a szennyeződés ne érhesse el a Dunát. Három hónapon belül felépítették a települések védelmét szolgáló gátrendszert, a tulajdonviszonyok megváltoztatása nélkül állami felügyelet alá vonták a Mal Zrt.-t, amely a technológiaváltásnak köszönhetően nem termel többé folyékony vörösiszapot.
A karitatív szervezetek az iszapkatasztrófával kapcsoltban 600 millió forintot fordítottak kárenyhítésre. A hazai és nemzetközi felajánlások áradata a tragédiát követően megindult a térségbe, az adományokat központi nyilvántartó rendszerben rögzítették. A Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt mintegy 2400 önkéntessel nyújtott segítséget a bajbajutottaknak.
Az utómunkákat a hónap közepétől a Veszprém megyei katasztrófavédelem öttagú operatív törzse fogja lebonyolítani a devecseri művelődési házban, illetve a hátralévő egyeztetéseket a jogi munkacsoport végzi.


A katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni

A katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni, ezzel tartozunk az áldozatoknak, az itt élőknek és az igazságnak - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kolontáron, a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen. Hozzátette: ez a katasztrófa a felelőtlen emberi kapzsiság, a gátlástalan pénzhajhászás, és az emberi nemtörődömség következménye volt. Akkor nyugszunk meg, ha megtörténik a törvényes felelősségre vonás - mondta Kontrát Károly. Emlékeztetett, hogy a mérgező vörösiszap folyamként pusztított el mindent ami útjába került, tíz ember életét vesztette, otthonok semmisültek meg, az addig virágzó környezet súlyos sebet kapott. 


A kormány teljesítette az ígéretét

A kormány teljesítette az ígéretét, a nemzeti összefogás meghozta az eredményét; Magyarország példát mutatott a világnak szolidaritásból - mondta Pintér Sándor belügyminiszter kedden Devecserben, ahol a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulója alkalmából emlékparkot avattak. A belügyminiszter kiemelte: újjáépítették a katasztrófa által sújtott területeket, és a környezetet. Kevesebb mint egy év alatt a kárt szenvedett családok új házakba költözhettek, az egész világ elismerte az összefogással megvalósult helyreállítást. Hangsúlyozta, hogy nem természeti katasztrófa, hanem emberi felelőtlenség okozta a tragédiát. A belügyminiszter köszönetet mondott a mentésben részt vevő civil és hivatásos állománynak, a rendvédelmi szervezeteknek, a segélyszervezeteknek, az újjáépítésben részt vevő kétkezi munkásoknak, a mentőszolgálatnak és az orvosoknak a segítségükért. A vörösiszap-katasztrófában nyújtott rendkívüli helytállásért kitüntetéseket adott át.

2010. október 5. - A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Semlegesítő anyagokkal megkezdődött a védekezés.

2010. október 7. - A Rábán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés.

2010. október 9. - Elrendelték a veszélyhelyzetben lévő Kolontár kiürítését, amely összesen 715 embert érint. Az ajkai iszaptároló 10-es kazetta gátja ugyanis tovább gyengült az éjszaka folyamán.

2010. Október 12. - Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala. Kijelölték Devecserben annak a lakótelepnek a helyét, amelyet azok számára építenek fel, akik a vörösiszap által elöntött területen laktak.

2010. Október 13. - Kilencre nőtt a katasztrófa halálos áldozatainak száma, miután az ajkai kórházban elhunyt az egyik kolontári sérült. Feloldották a kitelepítési készenlétet, miután a Kolontárt érintő új gát építésével biztonságba kerültek Devecser lakói.

Iszapömlés (Forrás: MTI) Iszapkatasztrófa az ajkai térségben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva