Hírek

2011.10.03. 08:22

Időközi választás súlyos érdektelenség mellett

Hiába nyerte meg a fideszes jelölt a püspökladányi időközi választást, a választók mindössze 21 százaléka ment el szavazni.

MTI

Érvénytelen lett a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás a Hajdú-Bihar megyei hatos számú körzetben, miután a jogosultaknak mindössze 21 százaléka adta le szavazatát.

A püspökladányi központú választókerület 13 településén a választásra jogosult 40465 választópolgár közül 8518 ment el szavazni. Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, a választásra jogosultak több mint 50 százalékának szavaznia kellett volna.    

A választáson Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) kapta a legtöbb voksot, 4119-et, ezzel 49 százalékos eredményt ért el. Őt követi a jobbikos Rigán István (29 százalék), a szocialista Bangóné Borbély Ildikó (16 százalék), a független Galyas István (4 százalék), valamint a Szociális Unió jelöltje, Bányász Róbert Sándor (2 százalék).    

Az október 16-ai második fordulóban az időközben megváltozott jogszabályok értelmében nem lesz érvényességi küszöb. A választók akkor mind az öt jelölt, Bodó Sándor, Rigán István, Bangóné Borbély Ildikó, Galyas István és Bányász Róbert közül választhatnak, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot megszerző jelölt kapja.    

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor, a körzet fideszes országgyűlési képviselője március 16-án autóbalesetben meghalt. A korábban kiírt időközi választás két fordulója - június 5-én és június 19-én - szintén az alacsony részvétel miatt lett érvénytelen.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva