Hírek

2011.10.27. 22:25

Túltöltötte a Mal a kolontári tározót a katasztrófa előtt

A vörösiszap-katasztrófa okai összetettek, de a tározó túltöltése kritikus alaphelyzetet teremtett a később átszakadt gátfalnál.

A parlamenti vizsgálóbizottság jelentése alapján a Mal Zrt. a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. A katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint a „felelősség összetett”, tervezői és hatósági hibák és mulasztások is megelőzték a tragédiát, de megállapítható, hogy túl sok iszap volt a gátszakadás előtt a kolontári tározóban.



A parlament honlapján megjelent, a kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottsági jelentésben szerepel, hogy az elsődleges kiváltó ok az volt, hogy a kolontári vörösiszap-tározót annak üzemeltetője, a Mal Zrt. túltöltötte. A jelentés megjegyzi:  habár a Mal az ipari baleset okaként a X. kazettát érintő talajtörést nevezte meg, ennek „tudományosan bebizonyított igazolását a társaság nem tudta hitelesen bizonyítani”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva