Hírek

2011.11.30. 08:45

Afrodité középső ujja miatt perelnek a görögök

Egy német hetilap jobb kezének kinyújtott középső ujját magasba emelve ábrázolja címlapján Afrodité görög istennőt.

mti

A Münchenben megjelenő magazin hét illetékesét – köztük a korábbi főszerkesztőt – a Focus egy tavaly februári címlapja miatt perelték be görög ügyvédek. Az inkriminált lapszám címoldalán Afrodité görög istennő volt látható, magasba emelve jobb kezének kinyújtott középső ujját. A kép alatt a következő szöveg állt: Csaló az euró-családban.

A felperesek rágalmazással és görög állami jelképek meggyalázásával vádolják a Focus munkatársait. A botrányos címlap "a legalávalóbb módon sértette meg a görögöket" – hangoztatta az első tárgyalási napon Theódorosz Frangakisz ügyvéd, a felperesek egyike.

Helmut Markwort főszerkesztő (jelenleg a hetilap szerkesztőbizottságának a tagja) és társai nem jelentek meg a keddi tárgyaláson, mindannyiukat ügyvédek képviselték. Mint az egyik ügyvéd kijelentette: abszurdnak tartják a vádat. Markwort Münchenben csodálkozásának adott hangot, hogy ma "létezhet ilyesfajta jogfelfogás Európa közepén". Ő és vádlott-társai mindenesetre nyugodtan néznek elébe a pernek – tette hozzá.

A Focus vitatott címlapjának megjelenése után nem sokkal egy görög bulvárlap visszalőtt. Az Eléftherosz Tiposz címoldalán a berlini Viktória-szobrot prezentálta olvasóinak, a győzelem istennőjének kezébe horogkeresztet montírozva... A pert a bíró december 9-re napolta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva