Hírek

2011.11.24. 13:52

Az MSZP durva gesztusnak tartatja a kartellvizsgálatot

Az MSZP szerint "nagyon durva gesztus" a bankokkal szemben a kormány részéről, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanúval eljárást indított hét pénzintézet ellen - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Tukacs István.

MTI

 A GVH szerdán közölte az MTI-vel, hogy vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.
   
A Bankszövetség erre reagálva még aznap azt közölte az MTI-vel, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást". Emlékeztettek, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség november 3-án megállapodott arról, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos feladatokat egymással egyeztetve, a Bankszövetség szakmai javaslatán elindulva oldják meg; a felek megállapodtak abban is, hogy ezen teljes időszakban biztosítják a kiegyensúlyozott és nyugodt tárgyalási hátteret és tartózkodnak minden további lépéstől.


   
Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön úgy nyilatkozott, nem érti az összefüggést (...) a bankszövetség részéről, ha nem kartelleztek, akkor ki fog derülni, a vizsgálat indítása nem egyenlő azzal, hogy azt állítják: mindenki kartellezett. Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".
   
Tukacs István csütörtökön leszögezte: a kormány elkésett a devizahitelek megsegítésével, ugyanis nem most kellene egyeztetni a bankokkal, hanem már sokkal korábban meg kellett volna ezt tenni. A szocialista politikus szerint "nem meglepő, hogy a kormány megszegi az ígéretét", de ez nagyon káros, mert a következő időszakban nem arról lesz szó, hogyan lesz megoldás, hanem arról, hogy "kiket csapott be a kormány és miért nem születhet megállapodás a kormány és a bankok között".
   
A szocialista politikus a sajtótájékoztatón megismételte pártja álláspontját a 2012-es adóváltozásokkal kapcsolatban: az MSZP szerint a jövő évi 500 milliárdos adóteher megjelenik az egész lakosságnál, "a kormány mélyen belenyúl az emberek zsebébe, hogy fenntartsa azt az egyensúlyt, amit maga tett törékennyé".

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva