Hírek

2011.11.10. 11:11

Leállt az EU-ban a válságból való kilábalás

Leállt az EU-ban a gazdasági válságból való kilábalás folyamata, az európai gazdaság stagnálására kell felkészülni - állapította meg csütörtökön közzétett átfogó előrejelzésében az Európai Bizottság.

Forrás: MTI

A jelentés szerint a rohamosan csökkenő bizalom hatással van a beruházásokra és a fogyasztásra egyaránt. A globális növekedés gyengülése visszafogja az EU exportját, a sürgős fiskális konszolidáció pedig ránehezedik a belső keresletre.

A következő év nagy részében az EU GDP-je stagnálni fog, az egész 2012-es esztendőre nézve összességében fél százalékos növekedés prognosztizálható az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének szakértői szerint. Emellett a munkaerőpiacon sem várható valódi javulás, a munkanélküliség a jelenlegi 9 és fél százalék körüli szinten marad- olvasható a jelentésben.

1,4 százalékos növekedést jósolnak Magyarországnak

Idén 1,4, jövőre 0,5, 2013-ban ismét 1,4 százalék lehet a gazdasági növekedés Magyarországon az Európai Bizottság csütörtökön kiadott őszi gazdasági előrejelzése szerint.

Az Európai Unió végrehajtó testülete megállapította, hogy az év eleji derűlátóbb kilátások  kedvezőtlenebbre fordult a nemzetközi környezet és a belső fogyasztás vártnál gyengébb javulása miatt az év folyamán valamelyest romlottak, a várt növekedés elsősorban a nettó exportnak köszönhető.

Az államháztartási mérlegében, a bruttó össztermékhez (GDP) képest 3,6 százalékos többletet vár a bizottság. Jövőre 2,8, egy évvel későbbre 3,7 százalékos hiányt jósol a testület most.

Az államadósság a GDP-hez képest idén 75,9, jövőre 76,5, 2013-ban 76,7 százalékra rúg majd Brüsszel számításai szerint. A munkanélküliségi ráta jövőre kerek 11 százalékra csökken az idei 11,2 százalékról, míg az infláció idén 4 százalék körül alakul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva