Hírek

2011.11.24. 19:28

MÁÉRT: fogjanak össze az erdélyi magyar pártok

Orbán Viktor miniszterelnök megbeszéléseket folytatott csütörtökön a Magyar Állandó Értekezleten (Máért)részt vevő határon túli magyar szervezetek vezetőivel, a találkozókon - mint arról Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese, aki jelen volt az eszmecseréken, az MTI-nek beszámolt, összefogásra szólították fel az erdélyi magyar politikai erőket a jövő évi romániai választások előtt.

MTI

     Semjén Zsolt az Európai Néppárthoz tartozó szervezetekkel a kétnapos Máért befejeződése után folytatott megbeszélésekről elmondta, hogy a kormányfő külön-külön találkozott az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével.

    Mint közölte, összefogásra biztatták az erdélyi magyar politikai erőket a közelgő, jövő novemberi választások előtt.

    Azt mondta: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyitottnak mutatkozott az együttműködésre és hasonlóan nyilatkozott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Így minden remény megvan arra, hogy Erdélyben a magyar-magyar összefogás megvalósuljon, amit a magyar kormány "lelkesen támogat" - tette hozzá.

    Szembe kell ugyanis nézni azzal - mutatott rá -, hogy ha az etnikai alapú erdélyi magyar politika nem tud hangsúlyosan megjelenni a bukaresti parlamentben, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az erdélyi magyarság ideológiai alapon "integrálódik" a román pártokba. Ez pedig a magyar érdekképviselet végét jelentené - jegyezte meg. A megbeszéléseken szó esett a támogatási formákról is.

    Kitért arra is, örömmel vették, hogy Berényi József, az MKP elnökeként koalíciót ajánlott a Híd-Mostnak, ugyanakkor sajnálattal állapították meg: ezt a Híd elutasította, és csak azt tartotta elképzelhetőnek, hogy az MKP képviselői a listáján induljanak. Így a Felvidéken a választások előtt az összefogás valószínűleg elmarad - mondta.
    
    A Máérttel kapcsolatban Semjén Zsolt külön kiemelte, hogy Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője megígérte, hogy az MSZP kiáll a magyar érdekek és a magyar ügy mellett, különösen akkor, ha a környező országban a szocialista pártcsaládból származó erő kerül hatalomra, kormányzati pozícióba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva