Hírek

2011.11.15. 18:40

Maradunk Afganisztánban

A magyarok egyelőre maradnak Afganisztánban, hiszen Baglan tartomány, ahol magyar újjáépítési csoport működik, most még nem szerepel az afgán fegyveres erők felelősségi körébe átadandó térségek között.

mti

 Sztáray Péter, a magyar külügyminisztérium politikai igazgatója kedden a NATO brüsszeli székházában folytatott megbeszéléseket az atlanti szövetség vezető tisztségviselőivel, így több főtitkárhelyettesével.


 A politikai igazgató megerősítette, hogy Magyarország katonai értelemben "a szövetségesekkel együtt mozog", vagyis miután velük együtt vonult be a közép-ázsiai országba, velük együtt is fog katonailag kivonulni onnan. Ez - tette hozzá - 2014-ig megtörténik.
 
A tervek szerint e hónap végén - vagyis nem sokkal a december 5-i bonni nemzetközi Afganisztán-értekezlet előtt - fogadják majd el Magyarországon a külügyi és a honvédelmi tárca együttműködésében készülő középtávú Afganisztán-koncepciót. 

   

A magyar külügyi politikai igazgató a másik fontos NATO-műveletről, a koszovói KFOR-misszióról is eszmecserét folytatott az atlanti szervezet székházában. Mint hangsúlyozta, magyar álláspont szerint óvatosnak kell lenni a KFOR-létszám további csökkentése ügyében. Az elmúlt hónapok fejleményei miatt a NATO elhalasztotta a mostani 5500 fős létszám eredetileg jövő év elejére tervezett további csökkentését. A KFOR-ban szolgáló magyar katonák száma jelenleg 250, és egyelőre ez sem csökken tovább. Más résztvevő országok korábbi létszámcsökkenése miatt a magyarok számaránya ma magasabb a KFOR-on belül, mint korábban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva