Hírek

2011.11.29. 08:54

Meghalt Sztálin lánya

Meghalt az egykori szovjet diktátor, Sztálin lánya, aki a hidegháború idején Nyugatra szökött, ahol a kommunista vezetés megdöbbenésére sikeres író vált belőle - közölte hétfőn több amerikai médiaforrás.

Forrás: MTI


Szvetlana Allilujeva, aki az 1970-ben kötött, negyedik házassága óta a Lana Peters nevet viselte, november 22-én hunyt el a Wisconsin állambeli Richland Centerben. 85 éves volt, halálát vastagbélrák okozta.

Szvetlana Allilujeva életútja, amelyet tragédiák, csalódások és konfliktusok szegélyeztek, valósággal olyan volt mint egy orosz regény. A milliók haláláért felelős zsarnok lánya 1967-ben "disszidált", amikor harmadik férje, Bradzsesa Szingh kommunista újságíró hamvait Indiába vitte. Bement az amerikai nagykövetségre és menedékjogot kért. Két, előző házasságából született, s már felcseperedett gyermekét a Szovjetunióban hagyta.

Allilujeva gyűlölte apját, és ezért Sztálin halála után a rejtélyes körülmények között elhunyt anyja családi nevét vette fel. Indiából egy rövid svájci kitérő után New Yorkba érkezett, ahol a Húsz levél egy baráthoz című, bestsellerré vált önéletrajzi kötetével szerzett magának írói hírnevet és a megélhetéshez szükséges egzisztenciát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva