Hírek

2011.11.20. 16:21

Nem lesz nagyon követelőző az IMF

Várhatóan nem lesz nagyon követelőző a magyar költségvetéssel kapcsolatban az IMF, de valószínű, hogy a kormány bankpolitikája vitatott terület lesz a tárgyalásokon.

mti

Várhatóan "nem lesz nagyon követelőző" a költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon - jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét.

A JP Morgan Chase Bank londoni részlege által befektetőknek összeállított hétvégi felzárkózó térségi áttekintésben a ház elemzői azt jósolják, hogy a befektetői bizalomerősítést célzó, de államadósságot nem növelő új típusú együttműködés elővigyázatossági készenléti megállapodás formáját ölti majd, vagyis tartalmazni fogja "egy normál IMF-program szokásos előírásait", benne egy szándéklevéllel és negyedéves lebontású teljesítménycélokkal, de folyósítási menetrend nélkül.



A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: nem gondolják, hogy "Magyarországnak sok további teendője lenne a költségvetési konszolidáció terén", és - tekintettel az euróövezeti recesszió kibontakozására is - arra számítanak, hogy az IMF "viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton".

A ház szerint ugyanakkor "valószínűleg vitatott terület lesz" a magyar kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája.  A JP Morgan londoni részlegének közgazdászai közölték, hogy mindent egybevetve 65 százalék esélyt látnak egy új program aláírására a jövő év elején. A cég elemzőinek véleménye szerint egy új IMF-program erősítené a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé tenné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva