Hírek

2011.11.07. 14:43

Óriási napkitörést regisztráltak

Óriási napkitörést regisztráltak, amelyet az X1,9-es kategóriába soroltak, vagyis csaknem maximális erősségűnek értékeltek a tudósok.

Forrás: MTI

A Nap aktív régiója, amely az AR 11339 jelzést kapta, 80 ezer kilométer hosszú, vagyis több Földnyi területet lefed. A "jóindulatú szörnyetegnek" is nevezett terület az amerikai szövetségi Űridőjárás-előrejelző Központ szerint a Nap legaktívabb régiója 2005 óta, és több tucat napfolttal is "büszkélkedhet".

E területen regisztráltak egy hatalmas napkitörést (flert), ám az nem irányult a Földre. Mindazonáltal a Nap aktív régiója lassacskán a Föld felé fordul: a tudósok szerint körülbelül öt napon belül a bolygó szembe kerül a "jóindulatú szörnyeteggel", és két héten át néz majd "farkasszemet" a viharos régióval.

Joe Kunches, az Űridőjárás-előrejelző Központ szakértője szerint a szembenézés csak napkitörés esetében okozhat zavarokat a Földön, a flerekkel felszabaduló elektromágneses energia gondokat jelenthet a villamosenergia-ellátásban és a műholdas összeköttetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva