Hírek

2011.11.22. 15:36

Több évtized után újra vannak vombatok Magyarországon

Megérkezett a Fővárosi Állatkert két új lakója: Molly és Wally. A vombatpát egyenesen Ausztráliából utazott hazánkba. Magyarországon közel négy évtizede nem volt látható ez a különleges állat, és jelenleg is csak három európai állatkertben tartanak vombatot - mondta Dr. Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

BAMA

Az erszényesek alosztályába és a vombatfélék családjába tartozó állatok eredetileg Ausztráliában és Tasmániában élnek. A vombatok robusztus felépítésű, csökevényes farkú állatok.

Szőrzetük dús, talpuk széles és csupasz, karmaik lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. A hím testhossza 100-110 cm, a kifejlett állatok testtömege akár a 30 kg-ot is elérheti, a nőstény vombat ennél kicsit kisebb.

Tág üregeket és hosszú folyosókat ásnak, a nappalt ezekben töltik. Csak az est beállta után bújnak elő odújukból. A vombatok megfontolt állatok, mozgásuk lassú. A medvére emlékeztető állatok növényevők, elsősorban kemény, szívós levelű fűfélékből áll, de kiásott gyökereket is szívesen fogyaszt. Az ünnepélyes bemutatón részt vett Tarlós István főpolgármester is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva