Hírek

2011.11.14. 14:21

Valami lesújt Magyarországra

A katasztrófavédelem minden munkatársa részt vesz a jövő hétfői országos gyakorlaton, amelyben a magyar médiát is teszteli a vészhelyzet.

mti

A katasztrófariasztási gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik. A gyakorlaton a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a polgári védelem és a teljes közmédia mellett több kereskedelmi és közösségi televízió, rádió is részt vesz. A gyakorlat során a közmédia műsorszolgáltatói többször megszakítják majd hétfői adásukat, öt közleményt ismertetnek, ám a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.
   
Szalai Annamária, az NMHH elnöke a gyakorlattal kapcsolatban arról beszélt, hogy az információ olyan érték, amely például katasztrófahelyzetben, elemi csapásoknál létfontosságú lehet. Arra mutatott rá, hogy a média szerepe a tájékoztatásban ilyenkor megsokszorozódik.
A televíziókra és rádiókra utalva azt mondta, akiknek a hangját sokan hallják, azoknak a felelőssége nagyobb abban, hogy az információkat vész esetén miként juttatják el az emberekhez. Szalai Annamária annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ha az 2006. augusztus 20-ai vihar előtt a megfelelő információ időben eljut az emberekhez, akkor az életeket menthetett volna.


 
Szalai Annamária hangsúlyozta, az NMHH felelősséget érez azért, hogy a médiaszolgáltatók megfelelő tájékoztatást biztosítsanak a közösség védelméért, ezért is kötöttek korábban együttműködési megállapodást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, amelynek keretében rendszeresen kipróbálják, tesztelik, miként  működik a tájékoztatási rendszer.
A jövő hétfői gyakorlatban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, a TV2, az RTL Klub, a Hír televízió, a Neo FM, a Class FM, az Inforádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió, valamint a Magyar Katolikus Rádió vesz részt. Szalai Annamária kitért arra, hogy vészhelyzetben a legbiztonságosabban a rádiófrekvenciák működnek.
 
Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató arról beszélt, a jövő hétfői gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása. Májusban már volt egy hasonló, pozitív tapasztalatokkal zárult gyakorlat; szavai szerint a mostani annál nagyobb gyakorlat lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva