Hírek

2011.11.10. 08:38

Visszaeső kínai külkereskedelmi forgalom

Visszaeső külkereskedelmi forgalomról és csökkenő többletről árulkodnak a kínai vám főhivatal csütörtökön közzétett adatai, amelyek nagyrészt az Egyesült Államok és Európa keresletében előállt változásokat tükrözik.

Forrás: MTI

Az export októberben 7,2 százalékkal, az import 9,5 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves szinten a kivitel növekedése 15,9 százalékos volt, az elmúlt 8 hónapban a legalacsonyabb.

A külkereskedelmi többlet kevéssel haladta meg a 17 milliárd dollárt, ami 36,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi értéknél. A többlet szeptemberben 14,5 milliárd dollár volt, a 31,5 milliárd dolláros éves csúcsot júliusban mérték.

Éves viszonylatban az októberi kivitel az elemzők várakozásai alatt volt, míg a behozatal az előrejelzéseknél nagyobb mértékben, 28,7 százalékkal bővült - derül ki a főhivatal közleményéből.

A kínai külkereskedelmi forgalom értéke októberben 8,3 százalékkal volt alacsonyabb a szeptemberihez viszonyítva, de még mindig 21,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Megfigyelők a külpiaci tendenciák, illetve a belső kereslet mérséklődése miatt az exportban és az importban egyaránt csökkenésre számítanak. A legfrissebb statisztikai adatok a kínai gazdaság növekedésének folyamatos lassulásának jelei - állapítják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva