Hírek

2011.12.21. 17:36

A Fitch leminősíti Magyarországot

Két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson a Fitch hitelminősítő, a cég már értesítette a kormányt a küszöbön álló bejelentésről - értesült az [origo] két, egymástól független piaci forrásból. A magyar osztályzat így - a Moody's november 24-ei döntése után - már két hitelminősítőnél lesz a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában.

MTI

Az [origo] információi szerint a Fitch hitelminősítő arról értesítette a magyar kormányt, hogy a cég BBB mínuszról két fokozattal, BB kategóriába minősíti le Magyarország adósságosztályzatát. Az nem világos, hogy pontosan mikor várható, hogy a cég nyilvánosan is bejelenti a döntését, de lehetséges, hogy már szerdán, a budapesti tőzsdei zárás, azaz 5 óra után megteszi ezt.

Ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy a költségvetés hiányát finanszírozó állampapír-vásárlók számára leginkább mérvadó cégek közül már csak a Standard & Poor''s tartja vállalható kockázatúnak azt, hogy a befektetők a magyar államnak kölcsönözzenek.

A még hivatalosan be nem jelentett döntés annyiban meglepő, hogy a Moody''s leminősítése után a Fitch azt közölte, megvárja a magyar osztályzat felülvizsgálatával az IMF-tárgyalások végét (egyébként ugyanezt mondta az S&P is). Múlt csütörtökön azonban az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről szóló előzetes egyeztetésről. Ezt az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Ollie Rehn személyes kérésére tette, miután kiderült, hogy a magyar kormány visszavonni nem, legfeljebb módosítani hajlandó az uniós intézmények által egyaránt bírált stabilitási és jegybanktörvényt.

"Annak, hogy az előzetes egyeztetések megszakadása után így döntöttek a hitelminősítőnél, az az üzenete, hogy az unióval folytatott vita nyomán reménytelennek ítélik a tárgyalások, és ezáltal az ország kilátásait" - mondta az [origo]-nak egy magyarországi alapkezelő egyik vezetője, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.

Hozzátette ugyanakkor, a még nem nyilvános leminősítés mögött nem biztos, hogy csak az előzetes IMF-tárgyalások megszakadása áll. A nemrég bejelentett, a maradék magánnyugdíj-pénztári tagok járulékainak elvonásáról szóló döntés ugyanis "olyan brutális beavatkozás a gazdasági-jogi viszonyokba, annyira rossz üzenet bármely befektető számára, hogy önmagában elég lehet az automatikus leminősítéshez".

A szakember szerint ebben a kontextusban annak szinte alig van jelentősége, ha rögtön két fokozattal minősítik le az országot. "Ez eltörpül amellett, hogy így már két hitelminősítőnél lesz a magyar adósbesorolás a bóvli kategóriában. Sok, a feltörekvő piacokon aktív kötvényalapnál ugyanis az még nem számít, ha egy minősítőnél bóvliban van az adott ország, de az már igen, ha kettőnél. Ilyen esetekre a szabályzat gyakran előírja az érintett kötvények értékesítését, ami eladási hullámot indíthat el az államkötvények másodpiacán" - magyarázta.

A Moody''s november végi döntése után - annak ellenére, hogy a piac hetek óta számolt a lépéssel - rögtön elszabadult a forint árfolyama, az állampapírpiaci hozamok megugrottak, és ismét a csúcs közelébe jutott az országkockázatot jelző CDS-felár. Hasonló reakciókra most is lehet számítani, a forint szerdán így is szinte egész nap gyengült az euróval szemben, ellentétben a régió többi devizájával.

A Moody''s egyébként annak ellenére sorolta lejjebb a magyar adósbesorolást, hogy egy héttel korábban Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány ismét a tavaly nyáron elküldött IMF-hez fordul segítségért. Az [origo] akkori értesülései szerint ez pánikreakció volt a kormány részéről, miután az S&P jelezte, hogy az orszég leminősítésére készül. Az IMF visszahívásával végül csak egy hétig lehetett ezt elkerülni.

Az ismételt leminősítésnek súlyos hosszú távú hatásai lehetnek a magyar gazdaságra. Egy újabb tényező gyengíti az utóbbi hónapokban egyébként is rosszul szereplő forintot, és a Magyar Nemzeti Bank könnyen további kamatemelésekre kényszerülhet, ily módon a deviza- és a forintadósok terhei is növekedhetnek, a vállalkozások pedig a mostaninál is nehezebben juthatnak hitelhez. A Fitch Ratings olyan országokat tart a BB kategóriában, mint Egyiptom és El Salvador.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva