Hírek

2011.12.08. 16:31

„A Jobbik kártékony, szélsőséges párt”

Az amerikai Helsinki-bizottság társelnöke aggodalmát fejezte ki a magyarországi szélsőjobb térnyerése miatt.

MTI

Aggodalmát fejezte ki  a szélsőjobb magyarországi térnyerésével kapcsolatban Benjamin Cardin demokrata párti szenátor, az amerikai kongresszus Helsinki-bizottságának társelnöke a testületnek az EBESZ országaiban tapasztalható antiszemitizmusról tartott meghallgatásával kapcsolatban.

Cardin szenátor, aki személyesen nem vett részt a bizottság múlt pénteki meghallgatásán, utólag nyilatkozatot csatoltatott a meghallgatás jegyzőkönyvéhez. A testület társelnöke felszólított a helsinki folyamat emberi dimenziójáról 1989-ben megtartott koppenhágai konferencián elfogadott, az antiszemitizmust elítélő dokumentum rendelkezéseinek végrehajtására.
   
Benjamin Cardin közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szélsőséges pártok, "amelyek az antiszemitizmust gyakran a fanatizmus egyéb formáival kombinálják", több európai parlamentáris rendszerben királycsinálói pozícióba kerültek.

"Hogy világos legyek, ezeknek a csoportoknak a veszélye nemcsak a magukévá tett retorikában rejlik, hanem abban is, hogy szélsőséges nézeteik hajlamosak beszivárogni a fősodorba"- hangoztatta a szenátor, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a legutóbbi választáson a szavazók több mint 16 százaléka voksolt - mint fogalmazott - a Jobbik "kártékony szélsőséges pártra". Cardin szenátor szerint a választók ezt vagy annak jeleként tették, hogy tudatosan támogatják a párt antiszemita platformját, vagy arra való tekintet nélkül voksoltak ily módon.

Nyilatkozatában Benjamin Cardin szenátor egyebek mellett a Jobbik választási sikerével összefüggésben külön felhívta a figyelmet, hogy Schmitt Pál elnök a 2010 augusztusi beiktatási beszédében az elítélt háborús bűnös Wass Alberttől idézett. A Budapest Fővárosi Közgyűlés a harmadával csökkentette az Élet menete elnevezésű éves holokauszt-emlékrendezvény költségvetését, miután a Jobbik tiltakozott a rendezvény ellen. Hogy az áprilisban elfogadott új alkotmány tagadja az 1944. március 19.  - a német megszállás dátuma - után elkövetett háborús atrocitások miatti magyar felelősséget, tekintet nélkül a félmillió magyar zsidó deportálásában való bűnrészességre. A szenátor azt is kiemelte a szövegben, hogy néhány magyar hivatalos személy azt állította hogy az 1920-as  trianoni szerződés rosszabb volt, mint a holokauszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva