Hírek

2011.12.16. 17:18

Az MSZP Orbán leváltását javasolja a Fidesznek

Az MSZP politikai és szakmai segítséget ajánlott a kormánynak és a Fidesz-frakciónak annak érdekében, hogy Magyarország biztosan elkerülje a gazdasági csődöt.

MTI

Mesterházy Attila pénteken, az Országházban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, káosz van a kormányban és a parlamentben is, Orbán Viktor kormányfő kezéből pedig láthatóan kicsúszott az irányítás. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője ezért partnerséget ajánl, mint mondta még akkor is, ha nem mindenben ért egyet a miniszterelnökkel.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amennyiben a kormány nem adja fel "különutas" politikáját, és nem fogadja el segítségüket, akkor a későbbi károkért kizárólag Orbán Viktort és kabinetjét terheli a felelősség.

Mesterházy Attila a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti, elővigyázatossági hitelről szóló tárgyalás megszakadását és a delegáció hazautazását értékelve hangsúlyozta: a kormány és a miniszterelnök nincsenek tisztában cselekedeteik súlyával, vagyis azzal, hogy milyen következményekkel járhat az, ha nem hagynak fel szabadságharcukkal.

Szerinte amennyiben a kabinet "makacsul és felelőtlenül" folytatja "különutas politikáját" akkor azzal nemcsak elszigetelődik, hanem a "magyar emberekkel fizetteti meg" annak árát. Mesterházy Attila úgy gondolja, utóbbit mindenféleképpen el kell kerülni, hiszen a magyar családok az elmúlt évek terhei után nem bírnak el további megszorításokat.

Az MSZP vezetője ezért felszólította Orbán Viktort, tegye világossá: korábbi politikáját kívánja folytatni, vagy "kicsit konvencionálisabb, de eredményesebb" eszközökre vált. Kérdésre válaszolva szólt arról is, Lázár Jánossal folytatott beszélgetésében a Fidesz-frakció vezetőjének figyelmébe ajánlotta, "nem lenne ördögtől való", ha menesztenék Orbán Viktort és egy új miniszterelnökkel folytatnák kétharmados kormányzásukat.

"Próbáltam a realitásokhoz közelebbi javaslatot tenni, nem egy szakértői kormány felállítását, hanem hogy a Fidesz-frakció saját maga döntsön úgy, hogy változtat a miniszterelnök személyén" - jelentette ki a szocialista politikus. 

Mesterházy Attila sajtóértesülésekre hivatkozva azt mondta, úgy tudja, Lázár János Hódmezővásárhelyen az elmúlt hetekben házigazdája volt egy olyan megbeszélésnek, amelyen miniszterelnök-váltásról volt szó. 

"Sajtóhírekre apellálva mondtam azt, hogy úgy tudom, hogy Lázár János gazdája volt, házigazdája volt egy ilyen megbeszélésnek Hódmezővásárhelyen az elmúlt egypár hétben. Ha ez így van, akkor ez szerintem egy helyes irány, ezt erősíteni kellene, ha nem így volt, akkor is kellene rajta gondolkodni, mi van akkor, ha Orbán Viktor olyan szinten hiteltelenedik el a nemzetközi környezetben, mint ahogy azt Berlusconi esetében is láthattuk, vagy éppen Papandreu görög miniszterelnök esetében" - fogalmazott az MSZP elnöke. 

Mesterházy Attila emellett kérésként fogalmazta meg, hogy a kormány ne "toldozgassa, foltozgassa" a költségvetést, hanem álljon elő egy valós számokat tartalmazó büdzsével, továbbá, a Fidesz-frakció vegye le a parlamenti napirendről a kormány jegybankról szóló javaslatát, illetve vonja vissza az "ellenzék elhallgattatását" célzó házszabály módosító indítványt is.

Kiemelte továbbá, hogy a szocialisták januárban időkorlát nélküli vitanapot szeretnének arról, a frakciók hogyan képzelik a következő évek gazdasági kilábalását. Az MSZP elnöke emellett ismételten meghívta Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert a szocialista párt frakcióülésére - mint mondta - azért, hogy személyesen kaphassanak tájékoztatást az IMF-fel folytatott tárgyalások alakulásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva