Hírek

2011.12.19. 12:26

Az SNS szerint nem érvényes az MKP választási listája

Nem érvényes a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választási jelöltlistája, mert Berényi József pártelnök állítólag már nem szlovák állampolgár, miután januárban magyar állampolgárságért folyamodott - állítja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A nacionalista tömörülés hétfő délelőtt beadvánnyal fordult a központi választási bizottsághoz, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Forrás: MTI

"Beadványunk tárgya, hogy véleményünk szerint Berényi József már nem szlovák állampolgár. Nem hozakodott elő semmiféle bizonyítékkal, hogy nem kapta volna meg a magyar állampolgárságot" - jelentette ki Anton Danko, az SNS első alelnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Továbbra is rendelkezem szlovák állampolgársági igazolvánnyal, személyazonosságival. Semmilyen olyan jellegű belügyminisztériumi levél utol nem ért, amely szerint elveszíteném a szlovák állampolgárságomat" - reagált a vádakra Berényi József az MTI pozsonyi tudósítójának nyilatkozva.

"A Szlovák Nemzeti Párt ezzel a témával csak üresen kampányol. Természetesen nem ők lesznek azok, akiknek a szavai alapján mi bármit is teszünk. Az MKP véletlenül sem fog úgy táncolni, ahogy az SNS fütyül" - szögezte le határozottan a magyar politikus.

A hatályos szlovák állampolgársági törvény szerint aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit. Berényi, ha magyar állampolgár lenne, nem lehetne egy szlovákiai politikai párt elnöke.

"Nem írhatta alá a párt választási listáját, az érvénytelen" - állította Danko. "Felszólítjuk a központi választási bizottságot, hogy legalább beszéljen Berényivel. Ő mondja meg nyíltan, hogy magyar állampolgár-e vagy sem" - fejtegette a szlovák nemzetiek első alelnöke. 

Úgy vélte: ha bebizonyosodna, hogy Berényi nem szlovák állampolgár, akkor a központi választási bizottságnak el kellene utasítania az MKP választási listájának bejegyzését. A választás után az MKP pedig bírósághoz fordulhatna. 

Danko azt állítja, hogy az ügy kapcsán - ha megmutatkozna, hogy Berényi magyar állampolgár - a jövőben az egész választás érvényessége is megkérdőjeleződhetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva