Hírek

2011.12.22. 16:42

Nem nyugtatták meg az EKB-t a jegybanktörvény módosításai

Címkék#EKB

A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint összeegyeztethetetlen a jogbiztonsággal a jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása. Az MNB elnökének személyes függetlenségét is félti az EKB.

MTi/origo

Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is aggódik a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét érintő törvénytervezetek miatt, és arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tegyenek eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségüknek.

Az EKB honlapján megtalálható sajtóközleményben leszögezik: a jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása összeegyeztethetetlen a jogbiztonság elvével.Egyebek között arra hívják fel a figyelmet, hogy az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatása, a monetáris tanács tagjai, valamint az alelnökök számának - az MNB igényeinek gondos mérlegelése nélküli - esetleges emelése felveti a kérdést, hogy ez felhasználható-e a döntéshozatali folyamatnak a jegybanki függetlenségre nézve hátrányos befolyásolására.

A szervezet szerint sérülne a jegybank elnökének személyes függetlensége egy olyan új elnök kinevezésével, aki az MNB elnöke fölé rendelt pozíciót töltene be (vagyis az MNB elnöke az új intézmény alelnöke lenne). "Ez a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmánya 14.2 cikkének a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is megszegné" - írják.

MTi/origo -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva