Hírek

2011.12.15. 14:54

Rossz idő jön a dohányosokra

Közel 300 forinton, 299 forintos euróárfolyamon számolják át a 2012-es költségvetést a 268 forint helyett, és 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számolnak jövőre, ennek 320 milliárd forint a hatása - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Olyan intézkedésekről döntött a kormány, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt. Ezzel 7 olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelynek 3 százalék alatti a hiánya és ezzel a szinttel az államadósság is csökken.

Ezt a célt fenyegeti az eurózóna válsága, a globális növekedés lassulása, a bankrendszer válsága.

A miniszter közölte, az említett 320 milliárd forintos összeg abból jön össze, hogy  felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját, további 120 milliárd várható pedig  attól, hogy a  magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába fizetik,  emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, ami  20 milliárdot hoz, és 52 milliárd további fejezeti tartalékolást kell teljesíteni.

Veres János volt pénzügyminiszter szerint a Matolcsy György által csütörtökön bejelentette költségvetési kiigazítás mellett is a 2012-es költségvetés az elfogadása pillanatában meg fog bukni - mondta az MSZP-s képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A szocialista politikus leszögezte: olyan 320 milliárdos korrekciót jelentett be Matolcsy György, amelyből 200 milliárdot abból a tartalékból zárolnak, amely a költségvetés elfogadását követő első munkanapon már meg sem lesz

A szocialista politikus leszögezte: olyan 320 milliárdos korrekciót jelentett be Matolcsy György, amelyből 200 milliárdot abból a tartalékból zárolnak, amely a költségvetés elfogadását követő első munkanapon már meg sem lesz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva