Hírek

2011.12.27. 11:20

Virslik a laborban: lezárultak a vizsgálatok

Mindössze két virsliféleség bukott meg a hatvankettőből a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumi vizsgálatai során.

MTI

Több mint 400 laborvizsgálattal 62 féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A közlemény szerint a vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés, illetve baromfi húsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak. A sertés virslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfi virslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.

Ma mi a virsli?

A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a virsli legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes-, akár műbélbe is tölthető. A füstölés történhet keményfával, vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a "füstölt ízű" kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe. A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva