Hírek

2012.01.17. 16:30

Csak az összevetés tisztázhatja Schmitt Pál doktoriját

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke a SOTE vizsgálatát sürgette Schmitt Pál plágiumgyanús doktorija miatt – számolt be a hvg.hu.

Az egyetem az üggyel kapcsolatban azt tette közzé, hogy szerintük nincs szükség semmilyen vizsgálatra.

A hírportál január 11-én hozta nyilvánosságra, a köztársasági elnök 1992-ben a Testnevelési Egyetemen elbírált doktori disszertációja szinte teljes egészében egy bolgár sportkutató öt évvel korábbi tudományos munkájának átvétele.

A cikk megjelenése után a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében azt írta, az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgiev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A Semmelweis Egyetem dékánja pedig közleményben tudatta, semmilyen vizsgálatot nem talál indokoltnak.

Bazsa György szerint csak egyféleképpen lehet megnyugtatóan tisztázni az ügyet: „ha szakemberek összevetik egymással Schmitt Pál dolgozatát és azt a bolgár disszertációt, ami a doktori értekezés felhasznált irodalomjegyzékében is szerepel”. „Ezt véleményem szerint ebben az ügyben nem lehet megspórolni; ha valaki a SOTE rendelkezésére bocsátja a bolgár tudományos munkát, az egyetem nem bújhat ki a vizsgálat alól” - mondta a hvg.hu-nak  a MAB elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva