Hírek

2012.01.02. 17:59

Orbán, takarodj! - civil tüntetés az Opera előtt

A Szózat hangjaival ért véget az a civil demonstráció, melyet az új alaptörvény elleni tiltakozásul szerveztek. A jelenlévők becslése szerint a tüntetők száma elérte a százezret.

BAMA

22.17 - Az MTI részletes összefoglalója
Az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték az operaház közelében hétfő este a civil szervezetek és "demokratikus ellenzéki pártok" szervezésében tartott budapesti demonstráció résztvevői, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

Az Operaháznál ellentüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel, ehhez csatlakozott a Magyar Gárda jogerős betiltása után újjászerveződött Új Magyar Gárda.

A civilek és "demokratikus ellenzéki pártok" több tízezer résztvevő jelenlétében tartott demonstrációján Ripp Zoltán történész arról beszélt, hogy a demokratikus jogállam felszámolói "nem átallanak ünnepelni". Hozzátette: a rendszerváltás idején azt hittük, hogy Magyarország végre megtalálta a kiutat a zsákutcás történelméből. Akkor jogállami, alkotmányos forradalom zajlott - hangsúlyozta. 

Kitért arra, hogy Antall Józsefet - aki a békés forradalmat éltette - "ma undor töltené el attól, amit a jobboldal nevében művelnek".  A demokratikus ellenzék összefogásáról szólva reményét fejezte ki, hogy a pártok és mozgalmak önös érdekeiken, egymás iránti ellenszenvükön, bizalmatlanságukon felül tudnak kerekedni.

Szerinte ma egészen más a helyzet, mint 1989-ben. Mint mondta, új rendszerváltás van éppen, a hatalom birtokosai elmélyítik a válságot, "öles léptekkel haladunk" a gazdasági káosz és a társadalmi katasztrófa felé. 

Iványi Gábor metodista lelkész arról beszélt, nincs ott igazság, ahol a törvények erőszakkal, tárgyalás nélkül születnek, ahol az emberek félelemben élnek, ahol különbség van ember és ember között. Magyarország, a magyar köztársaság Európa része, és az akar maradni - hangsúlyozta. 

Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke kijelentette: az Opera ma "a képmutatás háza", az utca az alkotmányos erényeké, az Operában a bűn gyülekezik ma este. 

A miniszterelnök felesküdött a jogállami forradalom alkotmányára és arra, hogy védelmezni fogja, majd azt megdöntötte - jelentette ki. Közölte, Orbán Viktor "rendszeresen azzal kérkedik, ő és alaptörvénye a magyar szellemet képviseli, pedig ez nem igaz. Mint hozzátette: az övé "legfeljebb Horthyra mutat".

 Felszólította a kormányt, hogy távozásuk előtt vonják vissza az alaptörvényüket és az összes jogkorlátozó sarkalatos törvényt. Az MTI tudósítói az ellenzéki pártok képviselői közül mások mellett Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, Nyakó István, Szekeres Imre és Szanyi Tibor szocialista képviselőket, Karácsony Gergelyt, az LMP frakcióvezető-helyettesét és Bokros Lajost, az MDF európai parlamenti képviselőjét látták. Ott volt a tüntetésen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció vezetője.

 Az ellentüntetők között megjelent Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Ámon Betti, a Duna Televízió Kikötő című kulturális műsorának korábbi főszerkesztője, a rendezvény moderátora azt mondta: a civilek demonstrációján mintegy százezren gyűltek össze. 

Az MTI tudósítói arról számoltak be, hogy a tüntetők sorai az Operaháztól a Jókai térig érnek. a Nagymező utcában pedig több száz ellentüntető tartózkodik. A tüntetők és ellentüntetők között voltak összeszólalkozások, de további konfliktust nem tapasztaltak. Többször felhangozott a tüntetők részéről, hogy "Orbán, takarodj!", erre az ellentüntetők "Gyurcsány, takarodj!" felkiáltással "válaszoltak".

Gonda László, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesületének alelnöke az Index hírportál beszámolója szerint az operaház háta mögött egy autó tetejéről arról beszélt kisebb hallgatóság előtt, hogy a Fidesznek nem volt más választása, mint a magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása. Mint hozzátette: a bajok már 1982-ben elkezdődtek, amikor az Magyar Nemzeti Bank akkori alelnöke, Fekete János "hazudott az államadósságról".

A tüntetés helyszínén megjelent Pintér Sándor belügyminiszter, aki az Opera épületével szomszédos Dalszínház utcában a Magyar Nemzet online (MNO) tudósítójának azt mondta: a rendőrség megfelelően biztosítja a helyszínt és szakszerűen végzi a dolgát. Az MNO azt is megkérdezte, hogy előfordulhat-e a 2006. október 23-ihoz hasonló esemény. Erre a tudósítás szerint Pintér határozott nemmel felelt.

22.00
Elkezdtek kifelé jönni az emberek az Operaházból, az oldalsó bejáraton. A tüntetők eközben pfujolnak, hangoskodnak, és egyebek mellett azt kiabálják: "gyávák" illetve "sunnyogjatok". A hvg.hu helyszíni tudósítója többek között Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét látta kilépni az épületből, valamint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert és Németh Lászlónét, újonnan kinevezett nemzeti fejlesztési minisztert.

21.34
Az Operaház előtt álló rendőrsorfal mögé újabb sor rendőr állt fel, jelentette az Index. A második sorban álló rendőröknél paprikaspray is látható, de a hangulat egyelőre nyugodt.

21.27
Nem minden tüntető ment haza a civilek rendezvényéről. Az Operaház mellett egy kisebb tömeg gyűlt össze, az emberek azt kiabálják, hogy "gyertek ki, gyertek ki". Az atv.hu tudósítója látott olyan rendőröket, akik elkezdték felvenni a védőfelszerelést, ebből kiindulva elképzelhető, hogy oszlatása is sor fog kerülni - írja az ATV.hu. Az Index tudósítói szerint Pintér Sándor kinn van az utcán és a rendőröknek tart eligazítást. A tömegből többen kiabálnak: Olajos! Maffiózó! A Balettintézet melletti állványra másznak fel néhányan, valaki felírta az aszfaltra, hogy "Bóvli", és várják, hogy az ünneplők kijöjjenek.

20.00
Rég nem látott összefogás jött létre a hétfői tüntetéssel "az Operaház narancsos fantomjai ellen" - mondta Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társalapítója az Operaháznál tartott tüntetésen, amelyet civil szervezetek és "demokratikus ellenzéki pártok" szerveztek hétfő este.

 "Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött" - jelentette ki Kónya Péter. A miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, a tömeget pedig magának a jéghegynek.

"Olyan országban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, ahol nem kell visszamenőlegesen törvényeket hozni, ahol nem lehet területi alapon minimálbért bevezetni, és ahol nem kell féltenie az embereknek megszerzett javaikat - folytatta a szakszervezeti vezető. "Orbánék elfelejtették, hogy a hatalom a népé, vissza fogjuk szerezni tőlük" - zárta beszédét Kónya. 

Orbán nevének említésekor a tüntető tömeg az "Orbán, takarodj!" és "Diktátor, diktátor!" jelszavakat skandálta. 

Az MTI tudósítói nem sokkal fél nyolc előtt azt jelentették: a tömeg az Operától a Jókai térig ér az Andrássy úton. A tüntetők között megjelent Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

19.15
Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen.

Beszámolójuk szerint a civilek által szervezett demonstráción az ellentüntetők közül többen eltakarták az arcukat, a rendőrök pedig sorfalat húztak a tüntetők és az ellentüntetők közé. 

A tüntetők oldalán az MTI tudósítói az MSZP frakciójának több tagját látták, többek közt Nyakó Istvánt, Ujhelyi Istvánt, Szekeres Imrét, Iváncsik Imrét. Az ellentüntetők közt Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő tűnt fel. 

Az Operaház közvetlen közelében, a kordon mellett szórakoznak az emberek, többeknél fáklya, magyar zászló látható - jelentette az MTI egy másik tudósítója.  A vendégek sorra érkeznek az Operaház épületéhez, közben a tömeg folyamatosan szidalmazza a kormányfőt.

19.06
Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál, ahol a civilek által szervezett tüntetésre érkező szocialistákkal keveredtek nézeteltérésbe szélsőjobboldali szervezetek tagjai.

A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek.  

A nézeteltérés szópárbajjal indult, az egy csoportban vonuló MSZP-seket szidni kezdték, illetve "Gyurcsány takarodj" rigmusokkal fogadták, közülük többen visszaszóltak és ők, illetve a környéken álló demonstrálók a "nácik haza" rigmussal válaszoltak. A szélsőjobboldaliak közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet. Ezután tovább folytatódtak a tumultuózus jelenetek, de ekkor már a civilek közül rángattak többeket.

18.58
Kopiás Attila Steve civil aktivista nem sokkal 19 óra előtt felsorolta a demonstrációhoz csatlakozott szervezeteket. Előtte azt mondta: történelmi jelentőségű ez a nap, mert sokan eljöttek, akik nem mindenben értenek egyet, de abban igen, hogy ezen az estén itt kell lenni.

18.47
A Magyar Fokhagyma Front kapott szót. A cinikus előadást prezentáló aktivista arra kérte a tömeget, hogy egyperces néma csenddel adózzanak elhunyt támaszaiknak, Oszama bin-Ladennek, Kim Dzsong Ilnek és Kadhafinak. A szónok az In fohagyma veritas mondattal köszönt el.

A színpadon Bródy János is feltűnt. 18.35-kor a Pa-dö-dö énekelt, majd Nagy Navarro Balázs köszöntötte a tömeget: Jó estét Magyarország!, de mást nem mondott.

18.30
A legnagyobb békességben zajlik a demonstráció, többen szónokolnak, egy színpadról pedig hangos zene szól - mondta a Duna TV 18 órakor kezdődő Híradójának az MTI Hírcentrum tudósítója. Vígh András hozzátette: a rendőrség hermetikusan lezárta az Opera előtti területet, ide érkeznek majd az ünnepségre meghívott vendégek.

Folyamatosan érkeznek a tüntetők az Andrássy útra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói hétfőn, nem sokkal 18 óra után.

Az MTI tudósítóinak közlése szerint a tömeg az Opera előtt felállított színpadtól a Nagymező utcáig ér, az Oktogon felől folyamatosan érkeznek emberek. Mint beszámoltak róla: néhány tucatnyi ellentüntető gyülekezik a Nagymező utca és Andrássy út sarkán.

    Az Andrássy út színpad mögötti részét 18 óra előtt néhány perccel kiürítették. Az MTI tudósítói szerint nem történt rendbontás.

A Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja.

A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratius Koalíció és az LMP. A Live Info élő közvetítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva