Hírek

2012.01.13. 12:08

Péntek 13.: Nincs bizonyíték a törvényszerű balszerencsére

Miközben a fekete macska vagy a kiborult sótartó egyre kevesebbek számára sugall balszerencsét, a 13-ával súlyosbított péntek ma is különlegesnek számít.

Nógrádi László

Nem kell ahhoz mélyen babonásnak lenni, hogy ma hajlamosabbak legyünk hinni a megmagyarázhatatlanban. Pedig a péntek 13-ához kötődő hiedelmek nem is olyan régiek, mint gondolnánk. Az elátkozott 13-as szám és a balsorsot hozó péntek mítosza sokak szerint a bibliai időkig nyúlik vissza: a tökéletesnek tartott 12-höz képest a 13-as szám szerencsétlennek számított, a keresztény kultúrkörben például az utolsó vacsora története rója rá a legsúlyosabb terhet. Ugyanakkor az ősi Kínában és Egyiptomban a 13-as szám kifejezetten szerencsésnek számított.

A péntek is kétarcú: a pogány időkben megszentelt nap volt, az ókori Rómában és később a középkori Angliában viszont a kivégzéseket rendezték ekkor – nem csoda, hogy nem jelentett jót a hét ötödik napja. A néprajzkutatók szerint ez a két hiedelem olvadhatott össze a 13-ával találkozó péntekek körül a modern időkben.

Ma már persze kevésbé határozza meg az életünket a misztikum: bár szinte mindenki ismeri az Apollo 13 balszerencsés útjának történetét, azt is tudjuk, hogy végül tragédia nélkül végződött az űrbéli kaland. Mostanában aligha hívunk pluszvendéget, ha kiderül, hogy 13-an ülnénk a vacsoraasztalnál és a 13-as számú szállodai szobákat sem veszik ki kevésbé szívesen a vendégek.

A tudomány sem igazolta, hogy szerencsétlenek lennének a 13-ára eső péntekek. Egy biztosítási statisztikával foglalkozó holland kutatás szerint éppen, hogy kevesebb baleset és tűzeset történt arrafelé ezeken a napokon, mint a többi pénteken.

Naptári szabály és kultikus horrorfilm

Péntek 13-a egy évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor fordul elő. Idén a mai nap mellett áprilisban és júliusban is péntekre esik 13-a. Az ok a Gergely-naptár rendszere, amelyben egy négyszáz évente ismétlődő mintázat szerint érkeznek el a napok és dátumok párosai.

Ez a nap beivódott a populáris kultúrába is, főleg a 80-as években, amikor a Péntek 13. horrorfilmek tucatnyi folytatása futott. A történet szerint a péntek 13-án született, majd a Crystal Lake táborban gyerekként vízbe fúlt Jason Vorhees visszatér és (elborult elméjű anyjával) mészárlást rendez. A gyilkos lyukacsos hokikapusmaszkja igazi horrorikon lett.

Nyugaton tartja magát a 13-as szám kihagyásának szokása: az amerikai légitársaságok gépein általában nincs 13. sor, számos korábban épült felhőkarcolóban pedig a 12. emeletet a 14. követi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva