Hírek

2012.01.30. 11:12

Putnokon továbbra is veszélyes a levegő minősége

A szálló por magas koncentrációja miatt Putnokon továbbra is veszélyesnek számít a levegő minősége, több településen viszont javult a helyzet - derül ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) hétfői adataiból.

Forrás: MTI

Az OKI előző nap Putnokon kívül három település - Kazincbarcika, Miskolc és Sajószentpéter - levegőjét minősítette veszélyesnek. Miskolcon vasárnap hatályba lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata is.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória.

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
Az OKI honlapján található térképén hétfőn már csak Putnokot jelölték piros színnel, vagyis itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő minősége Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A kifogásolt levegőminőségi kategóriába tartozó tizenkét település között található Miskolc. Kilenc települést jelöltek az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva