Hírek

2012.02.20. 09:08

Chaplin: kommunista kém volt a világhírű komikus?

Az amerikai gyanú azonban Chaplinre élete végéig rávetült, és emiatt a brit kormány két évtizedig útját állta a színész lovagi rangra emelésének.

Forrás: MTI

Charlie Chaplin 1889. április 16-án született Londonban – legalábbis az első hollywoodi szupersztár által magáról közölt adatok szerint. A brit nemzeti levéltár pénteken nyilvánosságra hozott, eddig titkos dokumentumai azonban arról tanúskodnak, hogy Chaplin születési helyéről, sőt egyáltalán tényleges kilétéről a brit elhárítás (MI5) annak idején semmi bizonyítékot nem talált – írja az MTI. Az archívumból kiderül, hogy az FBI kommunista szimpatizánsnak tartotta Chaplint, emiatt 1952-ben el is kellett hagynia az Egyesült Államokat, később pedig már kémnek is gondolták, ezért a briteket kérték fel, hogy tárják fel a múltját.

A királyi titkosszolgálat nem talált születési anyakönyvi kivonatot Chaplinről Londonban, ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a színész vagy nem Nagy-Britanniában, vagy nem ezen a néven született. Volt ugyan olyan információjuk, hogy Chaplin valójában Franciaországban született, de az ennek tisztázására indított nyomozás sem jutott eredményre. Azt a szálat is ki akarták bogozni, amely szerint Charlie Chaplin valójában orosz zsidó családból származott, és a valódi neve Israel Thornstein volt – végül ez is bizonyítatlan maradt.

Az MI5 akkori igazgatója, John Marriott mindezt nem találta aggasztónak. Ugyan „furcsának” nevezte, hogy Chaplinről nem találhatók születési dokumentumok, de hozzátette: nemzetbiztonsági szempontból ennek semmi jelentősége. A komikuson mégis rajta maradt a gyanú árnyéka, az Oscar-díjat és a lovagi címet is csak néhány évvel halála előtt kapta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva