Hírek

2012.02.06. 11:22

Élő egyenes adásban mondott le a román kormányfő

Lemondott Emil Boc, Románia kormányfője. A miniszterelnök azzal indokolta lépését, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank küldöttségének múlt heti látogatása után országának leginkább a gazdasági stabilizációra van szüksége. Döntésével a társadalomban érzékelhető feszültséget szeretné csillapítani - indokolta hétfőn a miniszterelnök.

Origo.hu/MTI

Emil  Boc bejelentését élőben közvetítették a romániai televíziók. A kormányfő elmondta, hogy döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai politikai és társadalmi közhangulatot, egyúttal megóvni az ország meglehetősen sok áldozat árán elért gazdasági stabilitását.

"Lemondtam, mert számomra kevéssé fontos, hogy a székemben maradjak, az ország számára viszont rendkívül fontos, hogy a remények tovább éljenek" - jelentette ki. Hozzátette: kormányzása idején sok népszerűtlen intézkedést kellett hoznia. "Minden döntést azért hoztunk, mert szükség volt rájuk, nem azért, mert ezt szerettük volna" – idézte Emil Boc szavait az Origo.

Romániában hetek óta tüntetések zajlanak, amelyek az egészségügyi törvény tervezett módosítása miatt törtek ki, de hamarosan a kormány megszorító intézkedései miatti tiltakozásokká alakultak át. A kormányfő távozásának lehetősége napok óta napirenden lévő téma

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint korai azt latolgatni, hogy marad-e a jelenlegi kormánykoalíció Romániában, hiszen egyelőre nem lehet tudni, ki lesz a következő miniszterelnök. Az RMDSZ 2009 karácsonya óta tagja a romániai kormánykoalíciónak. Markó Béla miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be a Boc-kabinetben, melyben Kelemen Hunor a kulturális, Borbély László a környezetvédelmi, Ritli László pedig az egészségügyi tárcát vezette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva