Hírek

2012.02.06. 07:24

Még több havazás, viharos szél több megyében is

A déli megyékben újra elkezdett havazni szombaton délelőtt, egy mediterrán ciklon miatt körülbelül 8-10 centi friss hó eshet még vasárnap is.

11:20 - Magyar jégtörők a szerb-horvát Duna szakaszon

Kihajózott Magyarországról vasárnap Mohácsnál a Jégtörő VII. és a Széchenyi jégtörő is, követve a Jégtörő VI.-ot és és a Jégtörő XI.-et, amelyek szombaton indultak útnak. Magyarország korábbi vállalásának megfelelően négy jégtörő hajót irányított a déli határ alatti szerb-horvát közös Duna szakaszra, azzal a feladattal, hogy megelőzzék a káros jégtorlaszok, jégdugók kialakulását. A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt III. fokú készültség keretében, magyar irányítás alatt végzik. (MTI)
   
10:08 - FGSZ: 66 millió köbméter gázt használunk el

Várhatóan 66 millió köbméter földgázt használnak fel Magyarországon vasárnap, gázipari szempontból az ellátás biztosított - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Szombaton az országos földgázfelhasználás elérte a 70 millió köbmétert a várt 71 millió helyett.
(MTI)

------------------------------------------------------------
2012.02.12 VASÁRNAP
-------------------------------------------------------------   



Még tíz centi hó

Továbbra is marad a hideg téli idő, kemény fagyokkal. Enyhülésre csak a jövő hét végén számíthatunk. Az észak-keleti tájakon, ahol több napsütés volt jellemző, a délutáni órákban mínusz 2, mínusz 5 Celsius-fokot mértek, az ország többi területén a csúcsértékek mínusz 4 és mínusz 10 fok között alakultak. 

Vasárnap hajnalban általában mínusz 11, mínusz 18, de a vastag hóval borított szélvédett, átmenetileg derült tájakon mínusz 20 fok körüli értékeket is mérhetnek. Napközben mínusz 3, mínusz 9 fok valószínű.
Szombaton a Dunántúl déli felén átlag 3-5 centiméternyi friss hó esett. Az ország észak-nyugati feléből és a középső országrészben is előfordult szórványos havazás, de észak-keletről nem jelentettek csapadékot. 

Holnap elsősorban a déli, dél-nyugati területein újból többfelé számítani lehet hószállingózásra, havazásra. Vasárnapra Tolna megye kivételével az ország valamennyi megyéjében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el havazás, hófúvás, illetve az extrém hideg miatt. Eszerint Baranya, Somogy és Zala megyében vasárnap akár több mint 10 centiméter hó is eshet 24 óra alatt. Zalában és Somogyban emellett a hófúvás is gondot okozhat.
A hófúvás mellett Veszprém és Vas megyében a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet, így ott kétszeresen szerepel elsőfokú figyelmeztetés. 

11:03 - Kevesebb gáz fogy naponta mint 2006-ban

Szombaton 71 millió köbméter földgázt használnak fel Magyarországon, gázipari szempontból az ellátás biztosított - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Pénteken az országos földgázfelhasználás elérte a 74 millió köbmétert. Az eddigi fogyasztási adatok alapján elmondhtaó, hogy kevesebb földgáz fogy naponta mint például 2006-ban, amikor naponta 90 millió köbméter gáz is elfogyott országosan, pedig akkor nem volt ennyire hideg, mint most. (Sonline.hu)



2012.02.11. SZOMBAT
-----------------------------------------------------------------------
A hétvégén egy mediterrán ciklon hatására a déli területeken néhány, akár 5-10 cm friss hó is hullhat – írja előrejelzésében az Időkép.hu. Északon nem várható számottevő havazás.
Vasárnap hajnalban a csapadékmező elkezd visszahúzódni, délen várható további kisebb havazás, közben északon egyre inkább elvékonyodik majd a felhőzet, napközben változóan felhős idő várható. Hajnalban -10, -18 °C közé csökken a hőmérséklet, délután -3, -8°C várható.




2012.02.10. PÉNTEK
------------------------------------------------------------------------

A hétvégén elsősorban a déli megyékben lehet számítani jelentősebb mennyiségű havazásra, de ettől eltekintve nem várható változás az időjárásban, továbbra is marad a hideg tél, erős fagyokkal.
A déli, délnyugati határvidéken nagyjából 10 centiméter, majd vasárnap újabb 5-8 centiméternyi friss hó hullhat. Az északi területeken csak kisebb hószállingózás valószínű, 1-2 centiméter hó eshet. A fővárosban sem várható jelentős mennyiségű hó.
   
Szombatra virradóra a vastagabb hóval borított helyeken mínusz 20, de máshol is mínusz 12, mínusz 17 Celsius-fok várható. Napközben mínusz 3, mínusz 10 fok lehet. Vasárnap a legalacsonyabb értékek mínusz 10, mínusz 17 fok körül alakulnak, délután 0 mínusz 8 fok valószínű.

A jövő héten átmenetileg kevesebb helyen lehet csak számítani kisebb mennyiségű havazásra, de borult lesz az ég, kevés napsütés várható. A jövő héten is erős éjszakai fagyokra kell készülni, de a sok felhő miatt némileg enyhébb lesz az idő, éjszaka mínusz 10 fok körül, nappal 0, mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet - mondta a meteorológus.
Szombatra Komárom-Esztergom és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi megyéjében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el az extrém hideg, illetve hófúvás miatt.


Nyolc megyében marad az extrém hideg

Várhatóan nem dől meg csütörtökön a hidegrekord, mivel felhősebb az ég, ám több helyen így is mínusz 20 fok körüli értékeket mérhetnek majd. Pénteken is folytatódik a fagyos, hideg idő. Az éjszakák némileg enyhébbek lesznek, szombatra virradóra mínusz 15 Celsius-fok körül, napközben mínusz 5 fok körül alakul majd a hőmérséklet. Számottevő enyhülés belátható időn belül nem várható.

Az extrém hideg miatt péntekre nyolc megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést: Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőmérséklet mínusz 15 fok alá csökkenhet. (MTI)


18:30 - Hajózási zárlat a Dunán

Hajózási zárlatot rendelt el a Duna magyarországi szakaszára a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a korlátozás csütörtök este tíz órakor lép életbe. A Duna Ausztriában teljesen befagyott, s a horvát-szerb határt érintően, valamint Szlovákiában is bejelentették a hajózási korlátozásokat. (MTI)

16:55 - Későn érkezett a segítség, megfagyott a nő

Napok óta halott lehetett az a nő, akire tegnap találtak rá dunapataji házában. Épp aznap érkezett hozzá tűzifa. (baon.hu)


15:15 -
Életmentő somogyi járőrök

Egy férfi gyalog vágott neki este az Igal-Gadácsi távnak a mínusz 20 fokos hidegben, egy ápolt pizsamában, kanüllel a fejében sétált a kaposvári belvárosban. A rendőröknek több, a kihűlés határán lévő embernek kellett segíteniük. (Sonline.hu)


11:55 - Felkészültek a dunai jégtörők, a Tiszán áll a jég

Az ország legnagyobb jégtörő hajóját is kivezényelték a dunai jéghelyzet miatt. Csütörtökön 12 óra 30 perckor elindul a gönyűi kikötőből és lehajózik a Dunán a bajai téli kikötőbe, ahol csatlakozik a többi jégtörő hajóhoz, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt azonnal megkezdhessék a kialakuló jégtorlódások, torlaszok bontását. Útközben már megmozgatja és darabolja az összeálló, zajló jégtáblákat, ezzel is segítve a jég könnyebb levezetését. A Dunán a Budapest feletti szakaszon továbbra is erős (70-90 százalékos) a zajlás, megközelítve a teljes jégborítást.
A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága átlagosan 10-20 centiméter közötti. (MTI)

11:30 - Megfagyott egy férfi Nagykanizsa külterületén

Egy megfagyott férfi holttestét találták meg csütörtökön iskolába induló gyerekek egy behavazott hegyi út végén, a miklósfai városrész határában, Nagykanizsán. A férfi nem volt hajléktaka, a térségben éjjel -18 fokos hőmérsékletet mértek. (MTI)

09:20 - Baján mérték a leghidegebbet

Mínusz 26,1 Celsius fokot mértek Baján, de ezzel nem dőlt meg az országos hidegrekord. (baon.hu)


09:02 - Öt részeg úszta meg a fagyhalált Békésben

Fiatal, középkorú és idős férfiak kerültek bajba Békés megyében, őket a rendőrök mentették meg a kihűléstől. A férfiak kivétel nélkül ittaságuk miatt voltak veszélyben. (beol.hu)


2012.02.09. CSÜTÖRTÖK
---------------------------------------------------------------
A következő napokban sem várható, hogy megdőlnek a hidegrekordok, mivel a 40-es években ezeken a napokon mínusz 30 fok közeli hőmérsékleteket mértek, és ilyen hidegre már nem kell számítani.
Az országban Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyére adott ki a meteorológia másodfokú veszélyjelzést a mínusz 20 fok alá csökkenő levegőhőmérséklet miatt. Elsőfokú jelzés Somogyban, Tolnában, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs megyében van érvényben, itt várhatóan mínusz 15 foknál hidegebb lesz.


A leghidegebb napok jönnek

Továbbra is rendkívül hideg marad az idő, a leghidegebb a déli megyékben lesz. Szombatig éjszakánként jellemzően mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, de a nappali órákban is csak mínusz 5 és mínusz 10 fok közötti hőmérséklet valószínű. Vasárnaptól lassú enyhülésre lehet számítani, éjszakánként mínusz 10 és mínusz 15, napközben 0 és mínusz 5 fok közötti hőmérséklet valószínű.
A jelenlegi előrejelzések szerint szombaton a déli országrészben lehet számítani havazásra, de jelentős mennyiség nem fog esni, csak nagyjából néhány centiméternyi friss hó várható. A többi napon néhol fordulhat elő gyenge havazás, hószállingózás.

A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli felében, vagyis Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet.Emellett szintén az extrém hidegre vonatkozóan citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint hét megyében: Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.


Földgázgondok Horvátországban, magyar segítség

Az FGSZ napi 2 millió köbméter gázt szállít Horvátországba a hét végéig. A horvát olaj- és gázipari vállalat, az INA kedden bejelentette, hogy technikai okok miatt csökkentette gázkitermelését az észak-adriai térségben, s egyben korlátozta a nagyfelhasználók gázellátását a kiemelt lakossági és közösségi felhasználók zavartalan kiszolgálása érdekében. Ezt követen a horvát földgázkereskedő vállalat, a Prirodni Plin a Molhoz fordult segítségért.
A Mol-csoporthoz tartozó MMBF kereskedelmi készletében még voltak szabad tartalékok, és a közelmúltban átadott nagykapacitású horvát-magyar földgázvezetéken keresztül az FGSZ – szintén a Mol csoport tagja - segítséget tudott nyújtani Horvátországnak. (MTI)


55 halálos áldozata van a rendkívüli hidegnek ebben az évben

Január elsejétől 55 ember halálát okozta kihűlés Magyarországon - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság
Az elmúlt négy napban négy halálos, 24 súlyos sérüléssel, 77 könnyű sérüléssel és 439 anyagi kárral járó baleset történt a havazás és a hideg idő miatt az ország területén. A havazás és a rendkívüli hideg múlt pénteken kezdődött Magyarországon, és az elmúlt hat napban a rendőrségnek 657 ember életét sikerült megmentenie azzal, hogy melegedőkbe, hajléktalanszállókra, vagy fedett helyre, esetleg hazaszállították őket. Európában a kemény hideg főleg a kontinens keleti felén szedett áldozatokat. A tél eddig már több mint 400 halálos áldozatot követelt. (MTI)


11:51 - 
Testvére mentette meg a fagyhaláltól
Súlyos fagyási sérülésekkel szállították kórházba a mentők azt a nőt, akire testvére talált rá házának udvarán. A 67 éves asszony elesett a hóban, cipő sem volt rajta.  (baon.hu)

11:45 - Hat megyében másodfokú figyelmeztetést az extrém hideg miatt

Az extrém hideg miatt hat megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli felében Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet. A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön országszerte a szerdaival megegyező figyelmeztetések lesznek érvényben.    
A tájékoztatás szerint az éjszaka első felében valószínűbb a legalacsonyabb hőmérsékletek kialakulása. (MTI)

11:22 - Mától leáll a kompközlekedés Baján
A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. tegnap bejelentette, hogy ma leáll a kompközlekedés, nappal 7 és 17 óra közt kishajó szállítja át az utasokat a jégzajlás mértékétől és a határkikötő forgalmától függően. (baon.hu)

11:20 - Sok kihűlés küzelében lévő emberhez riasztják a mentőket

A mentők 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőknek egy nap alatt országszerte mintegy 2800 riasztásuk volt. A kihűléses esetek mellett tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk. Két ember olyan súlyos mérgezést szenvedett, hogy életüket már nem tudták megmenteni.    

A jeges, csúszós utak miatt gyakoriak a közúti balesetek, valamint a ficammal, töréssel járó esetek. A mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró mentőgépkocsi és mentőhelikopterek segítik - tette hozzá a szóvivő. A kemény télnek már több mint 400 halálos áldozata van Európában, a hideg kedden főleg a kontinens keleti felén szedett áldozatokat. (MTI)

10:00 - Erőn felül dolgoznak a mentősök
Több a feladatuk a mentősöknek Bács-Kiskun megyében. Elsősorban a hidegfront okozta rosszullétek és a magatehetetlen részegek miatt. (baon.hu)


09:13 - Kaposváron volt a leghidegebb

Az országban Kaposváron volt a leghidegebb szerda reggel: mínusz 24,7 Celsius fokot rögzített az automata mérőállomás.
(Sonline.hu)


2012.02.08. SZERDA
-------------------------------------------------------------
Szerdán reggel mindenütt csökken a felhőzet, kristálytiszta, de rendkívül hideg nap vár Magyarországra. Az Időkép.hu tájékoztatása szerint csak délnyugaton lehetnek még felhősebb területek. A hőmérséklet -12 és -19°C, de a derült, hóval borított tájakon -20°C körül is lehet. Napközben kevés felhőre, napos, száraz időre készülhetünk. A korábban több megyében is hótorlaszokat emelő viharos erejű szél biztosan mérséklődik.



19:05
 Uszályokat rendeltek az atomerőműhöz a jégtorlaszok ellen

Zavartalanul termeli az áramot a paksi atomerőmű. A hideg miatt szükséges óvintézkedéseket megtették, a jegesedés nem okozhat gondot a működésben. (teol.hu)


Javult a helyzet a vonatközlekedésben

Az időjárás enyhülésével javult a helyzet az ország vasúthálózatán. A szél, valamint az elhaladó vonat menetszele a havat ismét behordja a váltókba, ezért azokat minden vonat elhaladása után ismét ki kell tisztítani. A nagy mennyiségű hó és a hideg mellett is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés. A vasúttársaság ezért azt javasolja, hogy a biztonságos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a vasutat válasszák, ám indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről. (MTI)



15:33 - A foteljében ülve fagyott halálra

Megvan a rendkívüli hideg első Bács-Kiskun megyei halálos áldozata. Baja külterületén tanyájában hűlt ki egy férfi. (baon.hu)


15:12 - Saját házában hűlt ki az idős kadarkúti férfi

Holtan találtak egy férfit saját otthonában Kadarkúton, az elsődleges orvosi vélemény szerint a halálát kihűlés okozta. (Sonline.hu)


14:34 - Otthonában hűlt ki egy fiatalember Tiszaföldváron

Tiszaföldvári lakásában találták meg egy 37 éves helyi fiatalember holttestét. Az előzetes vizsgálat megállapította, hogy a halálát kihűlés okozta, annak ellenére, hogy a férfinek volt tüzelője. (Szoljon.hu)

14:04 -
Beszakadt a Balaton jegén két Hummer terepjáró

Hét fiatal két Hummer terepjáróval ment hétfőn este a Balatonra a balatonakarattyai strandnál, beszakadt alattuk a jég. (Sonline.hu)


13:50 - Lélegzetelállító látvány a Dunán

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hatalmas jégtáblák a Dunán (fotó: kemma.hu)
[/caption]



12:35 - Két somogyi útszakaszt lezárhatnak a rendőrök

Somogyban két útszakaszt is lezárhatnak a rendőrök, Csákány és Csokonyavisonta térségében okoz komoly gondot a hóátfúvás. (Sonline.hu)


11:53 - Emberéleteket veszélyeztetett a fagy Komárom megyében

Komárom-Esztergom megyében egy nap alatt öt embert mentettek meg a fagyhaláltól a rendőrök. (kemma.hu)


11:40 - Négyen haltak meg az elmúlt 24 órában a hideg miatt

A hideg idő miatt négy ember vesztette életét és 21 megsérült az elmúlt 24 órában - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Hétfőn összesen mintegy 1500 járművel, a tűzoltóknak 198 alkalommal kellett beavatkozniuk a havazás és a rendkívüli hideg miatt, 8500 ember segített. Nyolc út vált ideiglenesen járhatatlanná, 43 elakadt járművet kellett a hó fogságából kimenteniük. Hétfőn négyen vesztették életüket a fagy miatt, 21 ember került kórházba a hideg időjárás okozta sérülésekkel.    

A szokatlanul hideg és csapadékos időjárás miatt a Bács-Kiskun, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Csongrád, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elrendelte a veszélyhelyzeti központ működését, hat megyében pedig megerősített ügyeleti szolgálat dolgozik. (MTI)


10:33 -
Életet mentett egy rendőr Tiszavárkonyban

A hó fogságában rekedt egy idős férfi, aki házában rosszul lett, ezért fűteni sem tudott. (szoljon.hu)

10:27 - Van gáz, 73 millió köbméter fogyhat kedden

Magyarország várható földgázfogyasztása kedden 73 millió köbméter lesz kdenne, kétmillióval kevesebb mint hétfőn. A szakemberek hétfőn regisztrálták a 2011/2012-es tél eddigi fogyasztási rekordját, 75 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. (MTI)


9:44 - Több százan maradtak fűtés nélkül Szekszárdon

Egy meghibásodás miatt 500-600 lakásban nem volt távhőszolgáltatás hétfő délután Szekszárdon. (teol.hu)


09.04 - Veszélyes a hókotrók előzése

Balesetveszélyes a hókotrók előzése, valamint az, ha beállnak az autók az egymás után haladó hóeltakarító gépek közé - figyelmeztetett a rendőrség kedden. Az M6-os autópályát a reggeli órákban is nyolc hókotró tisztította, az M7-esen egész éjjel dolgoztak a gépek, és a műszakváltás után ismét munkához láttak a hóekés járművek. A munkájukat nagymértékben zavarják és balesetveszélyt okoznak az előzésbe kezdő, illetve a konvoj közé beékelődő autók. (MTI) 


08:01 - Elorlaszolta a hó a vonatok útját

Nem járnak a vonatok a Székesfehérvár-Sárbogárd vasútvonalon, mert a szél másfél méteres hóátfúvásokkal teljesen elzárta a pályát Aba-Sárkeresztúr állomásnál.  MÁV-Start Zrt. nem rendelt buszokat az utasok elszállítására, mert a közúton is hasonló a helyzet. Székesfehérvárról elindították a hóekét, amely a hóátfúvásoktól megtisztítja a sínt. (MTI)


07:13 - Járhatatlan utak Borsodban

Hófúvás miatt járhatatlan négy út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyancsak négy út pedig csak egy nyomsávon járható, minden település ugyanakkor megközelíthető. Nem lehet közlekedni a Tiszalúc-Hernádnémeti, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó és a Vilmány-Fony közötti úton. Kedden hajnalban még nem lehetett bemenni két bodrogközi településre, Lácacsékére és Dámócra, ám az oda vezető utakat azóta megtisztították, így nincs hótól elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. (MTI)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Magyarország széltérképe 2012.02.07. (Forrás: Időkép.hu)
[/caption]

2012.02.07 KEDD
-----------------------------------------------------------------------
Viharos szél tombol a Dunántúlon, Baranya, Somogy és Zala megyében is életbe lépett a narancssárga figyelmeztetés. A szél hótorlaszokat emel az országrész több pontján. Az Időkép.hu tájékoztatása szerint Soprontól Győrig, Szombathelytől Zala megye nagy részén át egészen a Balatonig 50-70 km/órás széllökések jellemzőek.


- 25,9 °C - Kakucson volt a leghidegebb

A Pest megyei Kakucson volt a leghidegebb hétfőn hajnalban. A rendkívüli hideg kitart egész héten, több helyen is mínusz 20 fok körül alakulnak majd az éjjeli minimum hőmérsékletek. A leghidegebb a hétvége lesz. Enyhülésre, pozitív tartományú hőmérsékletre csak a jövő héten számíthatunk.



18:15 - Ketten megfagytak Tolna megyében

Többnyire havasak, de járhatók az utak Tolna megyében. Ketten megfagytak még a hétvégén. (teol.hu)

18:05 - Narancssárga és citromsárga figyelmeztetés

Somogy, Baranya és Zala megyében keddre is elrendelte a másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, ebben a három megyében erős hófúvásra lehet számítani, a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tíz másik megyében elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el keddre. Az ország északkeleti részén Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyében hófúvás, míg Bács-Kiskun megyében a havazás miatt rendelték el a figyelmeztetést, Fejér és Tolna megyében pedig a havazás és a hófúvás egyaránt gondot okozhat. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében a hófúvás és a havazás mellett kedden is számítani lehet erős, óránként hetven kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre. (MTI)


17:08 - Leáll a balatoni komp

 Leáll a komp, keddtől nem jár a Balatonon a szántódi és a tihanyi rév között. A tó jegesedése óta reggelente dőlt el, hogy aznap még tudja-e törni a jeget a komp. A hétfői volt az utolsó ilyen, keddtől várhatóan néhány hétig téli pihenőre vonul a Balatonon kialakult vastag jégpáncél miatt. (Sonline.hu)



15:50 - Negyven tonna takarót kap a szeretetszolgálat

Húszezer darab, összességében negyven tonnányi plédet kap a Magyar Honvédségtől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Tegnap kezdték meg a plédek szállítását Kalocsáról a fővárosba. (baon.hu)


15:45 - Behavazott a bajai kolbászosztásnak

Elmarad a szombatra tervezett Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál a rendkívüli hideg és a lehullott jelentős mennyiségű hó miatt. (baon.hu)


15:20 - Tanítási szübet Heves megyében is

Nincs oktatás Heves megye több általános iskolájában a hideg miatt. Előfordulhat, hogy további intézményekben is szüneteltetik majd a tanítást. (heol.hu)


14:21 - Több távolsági buszjárat is kimarad a zord hideg miatt Somogyban

A hajnali és a reggeli órákban több járat kimaradt Somogyban. Az utasok a későbbi időpontban közlekedő autóbuszokat tudták igénybe venni, amelyek 60-90 perccel később közlekedtek. (Sonline.hu)


13:40 - Tanítási szünetet rendelt el a baranyai kormányhivatal

Kétnapos rendkívüli oktatási szünetet rendelt el Hargitai János baranyai kormánymegbízott keddre és szerdára Baranya megye összes közoktatási intézményében. (bama.hu)

13:06 - Leállt a hollóházi porcelángyár

A nagy hideg miatt szünetelteti termelését a hollóházi porcelángyár, a cég így spórol a magas gázszámlán. A gyárat működtető Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. közlése szerint a gyártás hétfőn állt le, és várhatóan egy hét múlva kezdődik újra, a dolgozókat szabadságra küldték. Számítások szerint egymillió forintnál is többet spórolhatnak így a gázszámlán. (MTI)


12:53 - Több somogyi iskolában rendkívüli szünetet redeltek el

Az extrém hideg időjárás miatt több somogyi iskolában is tanítási szünetet rendeltek el. Azobna az is előre tudható, hogy az elmaradt órákat azonban pótolni kell majd. (Sonline.hu)

12:46 - Otthonában hűlt ki egy fiatalember

Kihűlés miatt szállítottak kórházba vasárnap este egy fiatalembert a Vas megyei Egervölgyről. Az eszméletlen férfit kihűlve találták meg a családi ház fűtetlen szobájában, a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították, de gondos, szakszerű ellátása ellenére meghalt - tájékoztatott Márovics Pál, a szombathelyi mentőállomás vezető mentőtisztje. (MTI)

12:03 - A lakosság segítségét kérik Szolnok megyében

Az elmúlt hét végén számos jelzés érkezett a segélyhívó számokra olyan emberekről, családokról, akiket a hideg veszélyeztet. A bajbajutottak megsegítésére lakossági összefogást kezdeményez a helyi védelmi bizottság. (szoljon.hu)

11:30 - Elfagytak a csövek egy oroszlányi lakóházban

Oroszlányban egy lakótömb víz nélkül maradt egy napra, mert elfagyott a vízvezetékrendszer. Most gázpalackkal felolvasztották a csöveket, de éjszaka várhatóan újra befagy a vezeték. (kemma.hu)


11:10 - Békés megyében eddig 24 embert mentettek meg a kihűléstől

Vasárnap 14-gyel nőtt a kihűléstől megmentett emberek száma Békés megyében: hat emberen a rendőrök, heten a mentők segítettek, egy férfin az önkormányzat segített. A 14-ből ketten voltak hajléktalanok. (beol.hu)


10:42 - Embereket mentettek meg a fagyhaláltól

A hétvégén 20 ezer rendőr volt szolgálatban és 24 ezer esetben intézkedtek, 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Vasárnap éjjel 43 embert vittek fedett, fűtött és megfelelő ellátást biztosító szociális intézménybe a rendőrök. A főváros közterein 18 embert találtak; melegedőkbe, hajléktalanszállókra vitték őket, így mentve meg őket a fagyhaláltól. Péntektől hétfő reggelig a rendőrök közterületekről 249 embert vittek melegedőbe, hajléktalanszállókra; míg lakásokból, egyéb fűtetlen helyiségekből 50 embert vittek el kihűlés veszélye miatt, és nyújtottak nekik segítséget.
   
A hétvégén 170 közúti közlekedési baleset történt, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, 28 pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos baleset volt, és nem járt személyi sérüléssel. (MTI)


[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Várható hómennyiség keddig (Időkép.hu)
[/caption]

10:30 - Újra havazik, tanítási szünet Baranyában

A déli országrészben újra esik a hó; nagyobb mennyiség csak a Dél-Alföldön és a Dunántúlon lehet, a hétfői friss hó vastagsága a 10-20 centimétert is elérheti majd. Ahogy korábban Békésben és Szolnok megyében, őgy több baranya megyei iskolában is rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a hét elejére. (bama.hu)


9:05 - Rekordmennyiségű gázt égetünk el

Hétfőn mintegy 75 millió köbméter gáz fogy el Magyarországon, amely a legmagasabbak között lesz ebben a fűtési szezonban. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: hétfőre Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított.
Keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását visszaigazolták. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A hétvége mindkét napján 70 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Az import földgázmennyiség zavartalanul érkezett Magyarországra. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. (MTI)


Lovak alatt szakadt be a tó jege

Két lovat mentettek ki a tűzoltók egy Baja külterületén lévő tóból, miután beszakadt akattuk a jég. (baon.hu)


08:06 - Több vonalon késnek a vonatok a hideg miatt (MTI)

Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt; a váltók több helyen lefagytak, volt ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese hétfőn reggel

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon a Nagykanizsára közlekedő személyvonat 60 perc késéssel közlekedik.

A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon több szerelvény áramszedője eljegesedett. A szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 20-25 perc késére kell számítani a reggeli órákban.

A Budapest-Lajosmizse vonalon meghibásodott az egyik szerelvény, az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perc késéssel számolhatnak.

A hideg több állomáson okoz gondot, mert a váltók lefagynak. A Budapest - Kunszentmiklós-Tass, a Budapest – Cegléd - Szolnok, a Budapest - Székesfehérvár és a Budapest -Pusztaszabolcs vonalakon 10-15 perc késések előfordulhatnak.

A Budapest – Hatvan - Miskolc és a Budapest - Újszász-Szolnok vasútvonalak közös szakaszán az arra közlekedő vonatok utasai 15-20 perces késésre számíthatnak.

A Budapest – Győr - Hegyeshalom vasútvonalon több helyen sebességkorlátozást vezettek, emiatt átlagosan 10 perc késés várható.

Az Időkép.hu tájékoztatása szerint – 23,9 fokot mértek a Pest megyei Szentmártonkátán. Magyarországot soha nem látott hideg ostromolja több mint egy hete, a csúcs csak ezután következik.  Az eddigi legalacsonyabb maximumhőmérsékletet 1950-ben mérték Nyíregyházán, akkor -12,5 fokot. Most szintén Nyíregyházán volt a legalacsonyabb a napi csúcshőmérséklet február 4-én, -13,2 fok. Vasárnap is Nyíregyháza volt a leghidegebb a napi csúcshőmérséklet -11,3 fokkal, megdöntve az 1956-ban, Orosházán mért -9,6 fokot - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap későn este több helyen -20 fok alá esett a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint folytatódik a hideg, téli idő, hétfőn ismét többfelé várható havazás, néhol viharossá fokozódó széllel, hóátfúvásokkal. Valószínűsíthető, hogy ezúttal a legnagyobb hómennyiséget a Dél-Dunántúl kapja 10-15 centiméterrel.

--------------------------------------------------------------
Egy hete tart a szokatlanul hideg időjárás Magyarországon:
összefoglaló az elmúlt napokról itt!

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon a Nagykanizsára közlekedő személyvonat 60 perc késéssel közlekedik.

A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon több szerelvény áramszedője eljegesedett. A szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 20-25 perc késére kell számítani a reggeli órákban.

A Budapest-Lajosmizse vonalon meghibásodott az egyik szerelvény, az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perc késéssel számolhatnak.

A hideg több állomáson okoz gondot, mert a váltók lefagynak. A Budapest - Kunszentmiklós-Tass, a Budapest – Cegléd - Szolnok, a Budapest - Székesfehérvár és a Budapest -Pusztaszabolcs vonalakon 10-15 perc késések előfordulhatnak.

A Budapest – Hatvan - Miskolc és a Budapest - Újszász-Szolnok vasútvonalak közös szakaszán az arra közlekedő vonatok utasai 15-20 perces késésre számíthatnak.

A Budapest – Győr - Hegyeshalom vasútvonalon több helyen sebességkorlátozást vezettek, emiatt átlagosan 10 perc késés várható. - 25,9 °C - Kakucson volt a leghidegebb A Pest megyei Kakucson volt a leghidegebb hétfőn hajnalban. A rendkívüli hideg kitart egész héten, több helyen is mínusz 20 fok körül alakulnak majd az éjjeli minimum hőmérsékletek. A leghidegebb a hétvége lesz. Enyhülésre, pozitív tartományú hőmérsékletre csak a jövő héten számíthatunk. Javult a helyzet a vonatközlekedésben Az időjárás enyhülésével javult a helyzet az ország vasúthálózatán. A szél, valamint az elhaladó vonat menetszele a havat ismét behordja a váltókba, ezért azokat minden vonat elhaladása után ismét ki kell tisztítani. A nagy mennyiségű hó és a hideg mellett is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés. A vasúttársaság ezért azt javasolja, hogy a biztonságos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a vasutat válasszák, ám indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről. (MTI) Várható hómennyiség (Időkép.hu) Várható hómennyiség keddig (Időkép.hu) Magyarország széltérképe 2012.02.07. (Forrás: Időkép.hu) Hatalmas jégtáblák a Dunán (fotó: kemma.hu) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva