Hírek

2012.02.24. 21:01

Simor lemondana a fizetéséről

Havi egy forintért hajlandó elvégezni jegybankelnöki munkáját Simor András, sőt 2010 szeptemberéig visszamenőleg is lemondana havi 2 milliós fizetéséről. Cserébe azt várja a kormánytól, hogy tárgyaljanak újra a jegybanki vezetők fizetéséről - írja az origo.hu.

origo.hu

"Simor András célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita - amely akadálya lehet a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon" - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénteken délután kiadott közlemény szerint a jegybank elnöke a jogsértő állapot helyreállítását követően visszamenőleg is kész egyetlen forintért végezni munkáját. Minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Simor nem feltételek nélkül mond le a havi 2 milliós fizetéséről. Abban az esetben teszi ezt meg, ha - mint a közlemény fogalmaz - az Országgyűlés helyreállítja a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot.

"A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése" - olvasható a közleményben.

origo.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva