Hírek

2012.02.19. 08:32

Újra napirend előtt a dohánykereskedelem államosítása

Sűrű két nap vár a képviselőkre az Országgyűlés tavaszi ülésszakának második hetében: az Országgyűlés dönthet az európai fiskális paktumról, valamint az előző hétről elhalasztott, a dohány-kiskereskedelem állami felügyelet alá vételéről szóló kormánypárti javaslatról is.

MTI

 Ezt követően vita kezdődhet például a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, a Malév-vizsgálóbizottság létrehozásáról, de terítékre kerülhet az új hungarikumtörvény és a tavaly decemberi LMP-s tüntetéshez kapcsolódó közkegyelmi indítvány is.

A Ház hétfőn szavaz a gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés, vagyis a sajtóban csak európai fiskális paktum néven emlegetett dokumentum magyarországi aláírásáról. Orbán Viktor kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában támogatást kért az erről szóló határozati javaslathoz, szerinte ugyanis a paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára.

Az ezt követő vitában a kormánypártok mellett az MSZP is támogatta a szerződés elfogadását, míg a Jobbik és az LMP fenntartásokat fogalmazott meg. Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról, és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-i ülésén alá is írják a dokumentumot. A kormány február 8-án tárgyalta meg a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, elfogadását azonban az Országgyűlés támogatásához kötötte.

A dohánykereskedelem teljes átalakításáról szóló, Lázár János fideszes frakcióvezető által is jegyzett javaslat zárószavazása már a parlament előző heti napirendjén is szerepelt, de a nagyobbik kormánypárt akkor a döntés elhalasztását kérte. Az eredeti elképzelés szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő trafik árulhatná.

A képviselők ezt követően, várhatóan már az esti órákban kezdhetik el a fegyvertartás szabályain lazító kormánypárti javaslat tárgyalását. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából: a korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. Az első ülésnap további részében a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról kezdődik vita, de folytatódik az új hulladéktörvény tárgyalása is.

Kedden a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvénymódosítás általános vitájával kezdődik a parlamenti ülés. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslata szerint az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamrögzítésre 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A pénzügyi intézmények a svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam időszakában.

Az Országgyűlés szintén második ülésnapján tárgyalja a Malév-bizottság létrehozását. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos előterjesztése alapján tíztagú testület vizsgálhatná a Malév és a Budapest Airport privatizációjának, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit.

Ezután a Fidesz-KDNP közkegyelmi törvényjavaslatáról kezdődhet vita. A kormánypártok javaslata alapján az Országgyűlés azoknak adna közkegyelmet, akik ellen az LMP által meghirdetett tavaly december 23-i, az Országház épülete körüli demonstráció miatt indult büntetőeljárás. Az LMP az előterjesztésre reagálva közölte, nem kérnek a közkegyelemből, mert úgy látják, a párt politikusai és aktivistái nem követtek el bűncselekményt tavalyi tüntetésükkor.

A Ház keddi napirendjén szerepel még a kommunista diktatúra által kitelepítettek, valamint az őket befogadók emlékének megörökítéséről szóló, kormányzati országgyűlési határozati javaslatának, valamint a Balsai István 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentésének, továbbá az Országos Rádió és Televízió Testület és az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolójának megtárgyalása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva