Hírek

2012.03.02. 11:18

Bűnben úszott a Mokka, milliós bírságok a TV2-nek

A médiatanács 7,5 millió forintos bírságot szabott ki a TV2-re „vérengző beszámolók” és az emberi méltóság megsértése miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében a kereskedelemi televízió egyik jogsértését súlyosnak nevezte.

MTI

A TV2 az egyik - ötmillió forintos büntetést - azért kapta, mert egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit, köztük egy 9 évest, megalázó módon szerepeltette a Mokkában. További 2,5 millió forintos bírság pedig egy korhatári besorolást sértő hírműsorért szabott ki a tévére.
   
A Médiatanács e heti ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények Reggel és Mokka című műsoraiban - ugyanazon hír kapcsán - az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályok súlyosan sérültek.

A televízió egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírrel foglalkozott egyik híradós összeállításban, majd azt követően egy élő stúdióbeszélgetésben is, ahol az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekeit is megszólaltatta. TV2 mindkét anyagban a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait vallatta. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt, és mindezt a három gyermeknek is végig kellett hallgatnia.
A tanács szer int ezt súlyosbítja mindezt, hogy az asszony családtagjai beazonosítható módon – névvel és arcképpel – jelentek meg, és a műsor a család életkörülményeit, magánéletük részleteit is bemutatta. A döntéshozó megállapította, hogy a jogsértés súlyos volt, ezért – annak ellenére, hogy a TV2-n először fordul elő ilyen eset – ötmillió forint büntetést szabott ki. A döntéssel kapcsolatban utaltak arra, hogy korábban a hatóság összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot.
   
Az NMHH tájékoztatása szerint egy másik alkalommal a TV2 Mokka című műsorában több bűncselekményről szóló hír is adásba került. Az információs magazinban olyan módon és tartalommal számoltak be az esetekről, ami miatt a tudósításokat csak késő este sugározhatták volna. A korhatár-besorolási szabályok megszegése miatt a csatornának ezért 2,5 milliós büntetést kell megfizetnie.
  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva