Hírek

2012.03.20. 08:09

Észak-Korea rakétaindításra készül

Észak-Korea nukleáris főtárgyalója Pekingben is megerősítette kormánya álláspontját arról, hogy nagy hatótávolságú rakétával műholdat tervez pályára állítani.

MTI

Ri Jong Ho külügyminiszter-helyettes Washington reakciójával kapcsolatban úgy vélte, az áprilisi műholdfellövés nincs összefüggésben az Egyesült Államokkal élelmiszersegélyről folyó tárgyalásokkal. Amerikai álláspont szerint ugyanis a rakétakísérletnek tartott lépés alááshatja a Phenjan nukleáris programjának leállításához kötött megállapodást.

"A műhold fellövése jogunk arra, hogy fejlesszük űrprogramunkat" - jelentette ki Ri, és egyben arra figyelmeztetett, hogy országa a szuverenitása elleni minden fenyegetésre válaszolni fog. "Amennyiben a műhold békés célú  fellövésével kapcsolatban mások kettős mércét alkalmaznak, vagy helytelen módon beavatkoznak szuverén jogainkba, ellenlépésekre kényszerülünk" - jegyezte meg a phenjani politikus, hozzátéve, hogy a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy erre ne kerüljön sor.
   
Peking külügyminiszter-helyettesi szinten a hétvégén Észak-Korea nagykövetének fejezte ki aggodalmát a phenjani terv, illetve a nemzetközi reakció miatt, de az észak-koreai vezetés minden jel szerint nem áll el eredeti szándékától. A hivatalos bejelentés szerint a műhold fellövésével kíván megemlékezni a néhai észak-koreai vezető, Kim Ír Szen születésének 100. évfordulójáról.
   
Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU és mások felszólították Észak-Koreát, hogy tegyen le szándékáról, mondván, hogy ezzel akadályozza a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket, és figyelmeztettek arra, hogy a ballisztikus rakéta használatára érvényes az ENSZ tilalma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva