Hírek

2012.03.09. 18:12

GMO: nem jutottak kompromisszumra a tagállamok

Továbbra sem jutottak kompromisszumra az európai uniós tagországok arról a javaslatról, amely engedélyezné, hogy az egyes tagállamok szabadon dönthessenek arról: teljes területükön vagy egyes övezeteikben engedélyezik, korlátozzák, vagy megtiltják a géntechnológiával módosított (GM) növények termesztését.

MTI

A tagországok környezetvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozójáról tartott sajtótájékoztatón mindazonáltal az elnöklő dán Ida Auken elmondta: a tagországok többségének véleménye szerint szükség van arra a jogra, hogy nemzeti hatáskörben lehessen határozni erről a kérdésről.

Az unió tagjai hosszú ideje két táborra oszlanak a génkezelt termékek engedélyezésének ügyében. A mostani javaslat alapverzióját az Európai Bizottság még 2010 nyarán terjesztette elő, de azóta sem sikerült megállapodásra jutni róla.

John Dalli, a témáért felelős európai bizottsági tag a sajtótájékoztatón méltatta a dán elnökség mostani kompromisszumos javaslatát, amely egyebek között azt tette volna lehetővé, hogy a tagállamok közvetlenül a szóban forgó technológiát alkalmazó cégekkel tárgyaljanak az esetleges nemzeti tilalomról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva