Hírek

2012.03.31. 11:25

Radics Bélának írta első dalát

Három és fél órás koncerttel, mintegy ötven zenész fellépésével ünnepli a hazai könnyűzenei szakma Horváth Attilát április 27-én a Papp László Budapest Sportarénában: a szövegíró idén ünnepelte 60. születésnapját és négy évtizede indult el pályája.

MTI

A Radics Bélával, Balázs Fecóval, Som Lajossal és Brunner Győzővel felálló, ma már legendás Taurus 1972-ben jelentette meg első kislemezét (összesen kettőt készítettek), és ennek B oldalán szerepelt a Szólíts meg, vándor című dal Horváth Attila szövegével. Ez volt az első, ezt azóta több száz követte; mások mellett olyan előadóknak írt, mint a Piramis, a Korál, Charlie, Deák Bill Gyula vagy a Tunyogi Rock Band.

 "Megtisztelő, felemelő érzés, hogy barátaim, azok a pop-rockzenészek, akiknek slágerré vált dalszövegeket írtam, összefogtak és a kettős évforduló alkalmából egy nagy koncertet adnak. Azok lépnek fel, akikkel hosszú távon együtt dolgoztam, és akikkel kölcsönösen szeretjük és tiszteljük egymást" - mondta Horváth Attila az MTI-nek.

Megfogalmazása szerint hosszú pályafutása során összekapcsolódott két szerelme, a költészet és a rockzene: 15-16 évesen költő szeretett volna lenni, tinédzser korában pedig basszusgitározott különböző amatőr zenekarokban. Szövegíróként még énektanárhoz is járt két évig, hogy jobban megismerje a dalok megszólaltatási technikáit, ez is segített számára azonosulni dalainak megszólaltatóival.

Horváth Attila mintegy tíz éven át civil foglalkozása (könyvesboltokban, hanglemezboltban dolgozott) mellett írt szövegeket, majd 1980-ban lett a Művészeti Alap tagja, ekkor vált hivatásos dalszövegíróvá.

"A Táncdal- és Sanzonbizottsággal eleinte voltak kisebb problémáim, mert a kezdők szövegeibe különösen sokszor belekötöttek, később azonban soha nem mentem fejjel a falnak, mert felelősnek éreztem magam a zenésztársak karrierjéért. A Piramis együttesnek például egyes dalszövegrészleteket szándékosan úgy fogalmaztam meg, hogy a cenzúra azokkal foglalkozzon, miközben már kész volt az igazi változat, amit azután már probléma nélkül vehettek lemezre" - idézte fel.

A szövegíró elmondta, hogy a sanzonbizottságban két költő mentora is akadt: egyikük Baranyi Ferenc volt, míg a hetvenes évek közepétől a plénum ülései előtt rendszerint átnézték a szövegeit Fodor Ákossal, aki az eseteleges problémás részletekre felhívta a figyelmét. Kiemelte: szövegei "két-három rétegből" álltak, és sokszor az élethelyzettől függött, a hallgató mit szűrt le egy-egy szám mondanivalójából.

Pályája 25. évfordulóján, 1997-ben megjelent egy válogatáslemez, továbbá egy könyv addigi valamennyi dalszövegének gyűjteményével, majd 2008-ban négy CD-n adták ki életművének legfontosabb darabjait.
Az április 27-i koncerten a Sportarénában színpadra lépnek az egykori Piramis, a Korál, az Omen, a 100 Folk Celsius, a Bojtorján, a Senator, a Marathon, a Tunyogi Rock Band (TRB), a RockBand és a Mobilmánia tagjai. A fellépő szólisták között lesz Balázs Fecó, Charlie, Deák Bill Gyula, Heilig Gábor, Kalapács József, Keresztes Ildikó, Lerch István, Takáts Tamás és Varga Miklós.

"Ezek a dalok így együtt, egy helyen, az eredeti előadókkal még soha nem szólaltak meg. A technika segítségével a tragikus sorsú Cserháti Zsuzsát és Tunyogi Pétert is megidézzük a koncerten, mégpedig az úgynevezett +anti-playback+ módszerrel, azaz a zenekar a színpadon egyszerre játssza a dalt az óriáskivetítőkön felvételről megjelenő elhunyt énekesekkel" - közölte Horváth Attila.

 A koncerten egy alapzenekar (Závodi Gábor, Maróthy Zoltán, Vörös Gábor, Kocsándi Miklós és Csiszár Péter) végig jelen lesz, hozzájuk csatlakoznak a fellépő zenészek és énekesek a blokkokra tagolt programban. A zenei egységek nem külön "mini koncertek" lesznek, hanem meglepetésekkel, kivételes együttzenélésekkel kapcsolódnak egymáshoz - sorolta a szövegíró.

A koncert dramaturgiáját, ívét a dalszövegek tartalma adja, az egyes zenei egységek gondolati, hangulati összefüggésben követik egymást. Az este a legkülönfélébb stílusokat öleli fel a countrytól a blueson át a metálig, noha a rocké lesz a főszerep.

A Magyar Televízió rögzíti a koncertet, amelynek anyaga DVD-n is kapható lesz. A kettős jubileum kapcsán egy portréfilm is készül Horváth Attiláról, ezt a köztelevízió a tervek szerint májusban fogja sugározni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva