Hírek

2012.04.17. 09:08

Feltárulnak a titkok - vallott Oszama bin Laden egyik özvegye

Oszama bin Laden kilenc évig bujkált Pakisztánban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után, és ezalatt öt házat használt.

MTI

 Négy gyermeke született, és közülük legalább kettő pakisztáni állami kórházban jött világra - mondta el a néhai terroristavezér legfiatalabb felesége pakisztáni nyomozóknak. A harmincéves Amal Ahmad Abdul Fateh vallomása az eddigi legrészletesebb beszámoló arról, hogyan élt a világ első számú terroristájának menekülő családja évekig azelőtt, hogy 2011. májusában egy amerikai kommandós támadás végzett az al-Kaida 54 éves vezérével.

A visszaemlékezés egy január 19-i keltezésű rendőri jelentésben szerepel, és számottevő hiányosságai vannak: valójában egy rendőr meséli el a saját szavaival, hogy mit mondott Fateh, és a beszámolóból feltűnően kimaradtak az információk azokról a pakisztániakról, akik segítették a férjét az amerikai üldözők előli menekülésben. Mindemellett számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogyan sikerült a világ legelszántabban, hatalmas erőkkel keresett emberének akadálytalanul, az egyébként félelmetes erejű titkosszolgálatoktól nem háborgatva mozgatni családját Pakisztán városai között.
    
Bin Laden három felesége iránt nagy az érdeklődés, mert ők tudják választ néhány olyan kérdésre, amely 2001 után sok fejtörést okozott a nyugati hírszerzőknek - és máig nem találtak rá választ. A nők most házi őrizetben vannak Iszlámábádban, és az ügyvédjük arra számít, hogy vádat emelnek ellenük, akárcsak bin Laden két felnőtt gyereke, a 21 éves Mariam és a 20 éves Sumaja ellen a pakisztáni bevándorlási törvények megszegése miatt, amiért öt év börtönbüntetés is kiróható.

A feleségek eddig különböző mértékben működtek együtt a hatóságokkal. A nyomozók szerint az idősebbek - Karia Husszain Szabir és Sziham Sarif, mindketten szaúd-arábiai állampolgárok - többnyire elutasították az együttműködést, Fateh azonban, aki megsebesült a férje halálával végződött támadásban, késznek mutatkozott beszélni. 

A The New York Times által idézett rendőrségi jelentés szerint Fateh 2000-ben egyezett bele abba, hogy Oszama bin Laden felesége legyen, mivel "az volt a vágya, hogy mudzsahedhez menjen feleségül". Júliusban Karacsiba repült, hónapokkal később pedig Afganisztánba ment, hogy egy Kandahár melletti birtokon lévő hadiszállásán csatlakozzon bin Ladenhez és két másik asszonyhoz.

A szeptember 11-ei támadás azonban "szétszórta" a családot. Fateh újszülött kislányával, Szafiával visszatért Karacsiba, ahol mintegy kilenc hónapot töltött. Szavai szerint néhány pakisztáni család és bin Laden felnőtt fia, Szaad elintézte, hogy hétszer cseréljenek házat.
    
Az al-Kaida más vezetői is a 18 millió lakosú nagyvárosban találtak menedékre. Köztük volt Hálid Sejk Mohamed, a szeptember 11-i támadások kidolgozója, aki azt állította, hogy személyesen ölte meg Daniel Pearlt, a The Wall Street Journal elrabolt újságíróját. Sejk Mohamedet 2003 márciusában Ravalpindiben tartóztatták le.

Elmondása szerint Fateh 2002-ben Karacsiból Pesavárba, Kiber Paktunkva tartomány fővárosába ment, ahol újból csatlakozott a férjéhez. A bin Laden utáni amerikai hajsza teljes erővel folyt, és a kutatást a pakisztáni-afganisztáni határkörzetre összpontosították.

Bin Laden a családját Északnyugat-Pakisztán hegyei közé vitte, de nem a törzsi övezetbe, amelyre a nyugati figyelem koncentrálódott. Először Sangla körzetben, Svatban tartózkodtak, mintegy 130 kilométerre északnyugatra a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól, és két különböző házban nyolc-kilenc hónapot töltöttek.

2003-ban Haripurba, egy Iszlámábádhoz közelebb lévő kis városba költöztek, és két évig laktak egy bérelt házban. Fateh ott szülte meg 2003-ban Asia nevű kislányát és 2004-ben Ibrahim nevű fiát - mindkettőt a kormány által fenntartott helyi kórházban. A rendőrségi beszámolóban az áll, hogy Fateh mindkét alkalommal "nagyon rövid időt, 2-3 órát töltött a kórházban". Egy másik dokumentum szerint hamis személyi okmányokat mutatott a személyzetnek.

Végül 2005-ben Fateh szerint bin Laden és családja a Haripurtól mintegy 30 kilométerre keletre lévő Abbotabádba költözött, ahol az asszony még két gyereket szült: Zainabot 2006-ban és Huszaint 2008-ban.
   
Fateh elmondta a kihallgatóknak, hogy a svati, haripuri és abbotabádi házat pastu vendéglátóik - egy testvérpár, Ibrahim és Abrar - bocsátották a rendelkezésükre, akiknek a családjai is velük voltak. Az Ibrahim név gyaníthatóan Abu Ahmed al-Kuvaitit jelenti, egy Pakisztánban született pastut, aki Kuvaitban nőtt fel, és az amerikai hírszerzés egy ideig futárként tartotta számon, aki az al-Kaida vezetőjének üzeneteit továbbítja.

Amikor az amerikai haditengerészet kommandósai tavaly májusban megrohamozták az abbotabádi házat, megölték bin Ladent és lábon lőtték a vele egy szobában tartózkodó Fatehet. Az asszony életben maradt, de további négy személy meghalt: a futár, a felesége, Busra, a testvére, Abrar és bin Laden húszéves fia, Halil.

A néhai terrorista vezér három felesége most egy iszlámábádi bérelt házban lakik. Fateh egyik jemeni unokatestvére nemrégiben azt mondta, hogy az asszonyt a pincében tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva