Hírek

2012.05.30. 08:28

A Külügy elítéli a húlai mészárlást

A Külügyminisztérium elítéli a szíriai hadseregnek 108 ember, köztük sok gyermek halálát okozó múlt pénteki támadását.

MTI

A tárca sajtófőosztálya az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni "ilyen brutális és embertelen alkalmazása" az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek "a legdurvább megsértését" jelenti.

A dokumentumban felszólítják a szíriai rendszert az erőszak azonnali beszüntetésére, az ENSZ megfigyelő misszióinak támogatására, valamint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos tervének maradéktalan végrehajtására.

A Külügyminisztérium a kommüniké szerint "a lehető leghatározottabban" elítéli a támadást, és őszinte részvétét, mély együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak.

Múlt pénteken 108-an vesztették életüket, köztük 49 gyermek a Homsz közelében fekvő Húla városában a szíriai hadsereg támadásának következtében. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte vasárnap a szíriai kormányt a húlai támadásért. A BT egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a vérengzés vétkeseinek felelősségre vonását. 

Az Európai Unió több országa és más nyugati államok úgy döntöttek, hogy a húlai támadás miatt kiutasítják a szíriai nagykövetet vagy magas rangú szíriai diplomatákat.

ENSZ-adatok szerint több mint tízezren vesztették életüket összecsapásokban Szíriában azóta, hogy 15 hónapja először bevetették a karhatalmat a békés tüntetők ellen. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának becslései szerint több mint 12 600 ember halt meg a szíriai hatóságok és a felkelők összecsapásaiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva