Hírek

2012.05.23. 07:57

Budai a baloldali sajtót okolja az oligarcházásért

Politikai hecckampányt indítottak a magyar vidék, a magyar gazdák ellen a baloldali sajtóban - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a dél-borsodi Mezőcsáton tartott gazdafórumon.

MTI

Budai Gyula kedd délután végiglátogatta a térség nyertes gazdáit a Mezőségben. Budai a haszonbérletszerződéskkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azok a politikai hisztériakeltésre alkalmas kijelentések, amelyek az elmúlt egy, másfél hónapban ennek kapcsán elhangzottak - Dél-Borsodban is -, semmi másra nem voltak jók, mint hogy szembefordítsák a helyieket egymással. Az államtitkár hozzátette: tették ezt azok az ellenzéki pártok, amelyek nem tudnak markánsan megjelenni vidéken, és így próbálnak most eredményt elérni, ahelyett, hogy eljönnének, és megnéznék itt helyben - emelte ki.

A kora esti gazdafórumon elmondta, 2011-ben precedensértékű döntés született a Legfelsőbb Bíróság végzésével abban az ügyben, amely mintegy 4-5 ezer hektárnyi, döntően termőföld haszonbérletét érintette a dél-borsodi területen. A bíróság ugyanis semmisnek nyilvánította az állam számára előnytelen, a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.
   
Minden ügyben megindították az eljárást, s ezzel párhuzamosan az a döntés született, hogy arra a területre, amely visszakerült a nemzeti park kezelésébe, a magyar államhoz, haszonbérleti pályázatot kell(ett) kiírni. Az itt élő emberekkel egyeztetve, a lehető legjobb megoldást keresve ebben a kérdésben. Budai kitért arra, hogy az "első perctől kezdve" - ebben a feladatban - együtt dolgozott Ángyán Józseffel, aki elődje volt a tárcánál. Véleménye szerint "egy olyan ügyből, ami nem volt ügy", nagy visszhangot kiváltó eset lett. Éppen ezért látogatta meg személyesen is a nyerteseket, személyesen akart utánajárni, "mi a vita tárgya".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva