Hírek

2012.05.24. 07:53

Kicsi a nyereség a bankoknál

A bankszektor szerény, 31,3 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az első negyedévben, a bankok 40 százaléka azonban veszteséges volt, s a nyereséges bankok nyereségének csaknem négyötöde két bankban keletkezett.

MTI

Annak ellenére, hogy 2012 első két hónapjára esett a végtörlesztések mintegy fele, az idei év első negyedévét nyereségesen zárták a bankok, adózott eredményük 31,3 milliárd forintot tett ki - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.

Ez a felügyelet honlapján közzétett gyorsjelentés szerint annak köszönhető, hogy a 2012-ben megvalósult végtörlesztési veszteségekre már az elmúlt évben megfelelő mértékű tartalékokat képeztek az intézmények, így a végtörlesztési veszteségek gyakorlatilag teljes egésze a 2011. évi eredménykimutatást terhelte.

Azt, hogy a bankrendszer a szektorszintű nyereségesség ellenére rendkívül sebezhető a jövedelemtermelés szempontjából, jól mutatja, hogy az idei első negyedéves adózott eredmény a tavalyi hasonló időszakinak még a felét sem érte el, s a bankok 40 százaléka veszteséges volt, valamint, hogy a nyereséges bankok nyereségének csaknem négyötöde két bankban keletkezett - mutat rá a PSZÁF.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva