Hírek

2012.05.10. 08:59

Megvannak a Szuhoj roncsai

Az orosz Superjet 100-as bemutató repülés közben tűnt el a radarról Jakarta közelében, a fedélzeten 50-en voltak.

MTI

A kutatást végző helikopterek megtalálták az Indonéziában eltűnt orosz repülőgépet egy vulkán oldalában csütörtökön. A Szuhoj gyártmányú Superjet-100-as repülőgép szerda este bemutató repülés közben, felszállása után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében. Ez már a második útja volt aznap, az elsőt rendben végrehajtotta.

A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet-100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével indonéziaiak.

A repülőt az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a kétkráterű Salak-hegy oldalában, 1500 méter (5000 láb) magasságban fedezték fel, a felkutatására indított helikopterekről most próbálják meg felmérni az állapotát.

A repülőgépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb magasságról 6000 lábra ereszkedjen, miközben a 6200 láb magas hegy felé tartott. A keresési műveleteket csütörtök hajnalban kezdték újra, a munkálatokban mintegy nyolcszázan, köztük katonák és rendőrök vesznek részt.

A Szuhojtól eddig 170-en rendeltek a Superjet-100-as modellből, 8 ilyen repülőgép már használatban is van az orosz Aeroflot, illetve az örmény Armavia légitársaságnál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülő, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban a Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet-100-as gépeket.

Az indonéziai bemutató repülések egy nemzetközi promóciós kampány részét képezték. A Superjet-100-ast előzőleg már bemutatták Mianmarban, Pakisztánban és Kazahsztánban, s Indonézia után Laosz és Vietnam következett volna. A repülő 98 utas szállítására alkalmas, maximális hatósugara pedig 4400 kilométer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva