Hírek

2012.05.31. 15:37

Orbán félidős értékelése

Szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl" logikával, a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni" - mondta a miniszterelnök.

MTI

Orbán Viktor szerint az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet győztes nemzet, Magyarország győztes ország, és "az elmúlt két év kormányzása ennek a ténynek a nyílt bevallására épült".

A miniszterelnök a kormány első két évét értékelő csütörtöki budapesti nemzetközi konferencián kiemelte: Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a magyarokat körülvevő népek történelméből sokkal logikusabban következett volna "a felszívódás, a beolvadás, a német vagy szláv világban való feloldódás" az ezer év során. A magyarok létezése azonban bizonyítéka annak, hogy ez egy győztes nemzet - mutatott rá. Hangsúlyozta: éppen ezért szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl" logikával, a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni".

A miniszterelnök szerint sikeres két évet tudhatunk magunk mögött, mert Magyarország képes volt arra, hogy stabilizálódjon, hogy "a lovakat visszarántsa a szakadék széléről". A stabilizációt úgy végezte el a kabinet, hogy közben ellentmondott egy "európai csábításnak", amely "a demokráciafeladás felé sodort volna bennünket" - mondta Orbán Viktor.

Ez az európai csábítás szerinte abban állt, hogy Európa sok válságba sodródott államot arra ösztökélt: lássa be, a stabilizálás a demokratikusan megválasztott vezetőkkel nem lehetséges, ezért technokrata vezetőket próbáltak országok élére állítani. A kormányfő az elmúlt két év eredményei között említette, hogy az államháztartás szilárd lábakon áll, valamint azt is, hogy új alkotmány született.

Az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis kárunkra válna - jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő szerint ehhez "bonyolult taktikai akciósorra" van szükség: "a saját utunkat kell járnunk", és ellen kell állnunk azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyarokra hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Példaként említette az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot. Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia "táncrendje" miatt az elutasítást úgy kell előadni, "mintha barátkozni szeretnénk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva