Hírek

2012.05.27. 13:18

Pünkösd üzenete a történelmi egyházaktól

Erdő Péter Esztergomban, Bölcskei Gusztáv Debrecenben, Gáncs Péter pedig Budapesten hirdetett ünnepi igét pünkösdvasárnap alkalmából.

MTI

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy többek vagyunk látható és halandó önmagunknál. Isten üdvösségre, örök boldogságra szán, közben szabadsággal ajándékoz meg minket - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban. "Válságokról, csüggedésről, elöregedésről, a hétköznapi élet kilátásainak bizonytalanságáról szólnak körülöttünk a hírek, de sokszor ezt mutatják saját tapasztalataink is. Csakhogy az életünk több ennél!" - jelentette ki a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

Bölcskei Gusztáv, tiszántúli református püspök a debreceni Nagytemplomban pünkösdvasárnapi igehirdetésében azt mondta: pünkösd a nagy megvigasztalás csodálatos üzenetét jelenti.    "Pünkösdkor örömmel tudatjuk, hogy megszületett az anyaszentegyház, hogy megszületett a megvigasztalt embereknek, a vigasztalni tudó és vigasztalni akaró embereknek a közössége" - hirdette a szószékről a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Hozzátette: pünkösd a nagy fellélegzés ideje is, mert "eljött közénk Isten országa". A nagy fellélegzés napja, amikor a megvigasztalt, helyére került emberek végre tudják mi a dolguk, s a Szentlélek jelenlétében olyan emberekké válnak, akiknek jó a lélekjelenléte, tudják mit kell tenniük.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnapi prédikációjában Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban azt mondta: pünkösd üzenetének az a lényege, hogy az emberek újra megtanulhatnak örülni; a kereszténység ekkor a Szentlélek eljövetelét ünnepli, amely kiűzi az ember szívéből a bizonytalanságot és a félelmet.  Az ünnepi liturgián a püspök igehirdetésében azt mondta, pünkösd arról is szól, hogy "Isten érthetően szól hozzánk", és lehet örülni annak, hogy újra esély van arra: egyik teremtmény megértheti a másikat, miután belátják, hogy "közös Atyánk van". Gáncs Péter szólt arról, hogy pünkösd üzenete a sokszínű gyülekezetnek szól, "ahol a különböző emberek találkoznak, és egymást meg tudják gazdagítani".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva