Hírek

2012.06.19. 11:14

Még szigorúbb lett a Munka törvénykönyve

Az európai uniós előírások nyomán az új Munka törvénykönyvét (Mt.) is átíró jogszabály néhol még szigorúbb lett a munkavállalók számára, így nem járnak jól a közlekedési alkalmazottak, de a kötetlen munkarendben dolgozók sem - vélekedik Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja.

MTI

A szakemberrel a CompLex Kiadó adózási szakportálja, az Adó Online készített interjút.

Az Országgyűlés hétfői ülésén fogadta el az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot, amely több ponton módosítja a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódexet is.

Berke Gyula szerint nem feltétlenül előnyös a munkavállalóknak a kötetlen munkarend bevezetése, mivel így nincs túlóra-elszámolás és kifizetés, a munkáltatónak ugyanakkor nem kell munkaidő-nyilvántartást vezetnie. A módosítással egy uniós irányelvnek (a 2003/88/EK irányelv 17. cikk) való megfelelési kötelezettségét teljesítette a jogalkotó - fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy ugyanezen irányelv 22. cikkéhez igazodik a készenléti jellegű munkakör pontosítása. Készenlét (napi 24, heti 72 óra maximum) csak a felek írásbeli megállapodásával határozható meg, a megállapodást pedig a munkavállaló a hónap utolsó napjára, munkaidő-keret elrendelése esetén pedig a munkaidő-keret utolsó napjára 15 napos határidővel felmondhatja, és ezért hátrány nem érheti. Ezeket a megállapodásokat a munkáltató a jövőben köteles lesz nyilvántartani - hívja fel a figyelmet az interjúban Berke Gyula.

A dékán elmondta: az életkor alapján a munkavállalót megillető pótszabadság tartamától kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos ágazatoknál a kollektív szerződés vagy a felek megállapodása kivételt tehet, akár a munkavállalók hátrányára is.

A módosítás ugyancsak egy uniós irányelv átvétele. Így mind a felek megállapodása, mind a kollektív szerződés lehetővé teszi az eltérő megállapodást a többi között a légiutas-kísérő, repülőgépes műszaki, továbbá a légi utasok és járművek földi kiszolgálását végző, valamint a belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó, a közúti közlekedésben a menetrend szerinti helyi, valamint az ötven kilométert meg nem haladó útszakaszon végzett helyközi menetrend szerinti személyszállítást végző, illetve a vasúti személyszállítás, és a vasúti árufuvarozás körében utazó munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknál.

Berke Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy már ezen a nyáron egyszerűbb szabályokkal lehet alkalmi munkásokat foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, mivel a munkáltatóknak kevesebb adminisztrációval kell számolniuk. Új rendelkezés, hogy a napi munkaidő – munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is – beosztható egyenlőtlenül.

A dékán szólt arról is, hogy a hétfőn elfogadott módosítás értelmében a kollektív szerződés, vagy a felek megállapodása sem térhet el a köztulajdonban álló cégek alkalmazottai felmondási idejének Munka törvénykönyvében meghatározott szabályaitól, azaz nem lehet a Munka törvénykönyve maximumánál hosszabb felmondási időt kikötni.

Határozott idejű munkaviszonynál is kötelezően alkalmazni kell az Mt-nek azt a rendelkezését, hogy a felmondási idő legfeljebb a határozott idő lejártáig tarthat, és a végkielégítés törvényben meghatározott maximumától sem lehet eltérni. Így már nem lehet olyan menedzserszerződéseket kötni, ami kiugróan magas „lelépési pénzekkel” jár - emelte ki Berke Gyula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva